"Život uvijek nadmaši svaku fantaziju", NL, 24.4. 2013.
»NOĆ KNJIGE«PREDSTAVLJEN ROMAN SREĆKA CUCULIĆA »STRAH OD PRIVIDA«
 
Ako postoji banalnost zla, onda je ovo knjiga o zlu banalnosti. Anatomija je to bezbrojnih nesporazuma, nedorečenosti, zavisti, neprijateljstava i lažnih prijateljstava – rekao je Vuk Perišić
 
S predstavljanja knjige Srećka Cuculića u Ex librisu * Foto: P. FABIJANRIJEKA » »Noć knjige«, koja se održava 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, obilježena je i u Rijeci. U program su se uključile riječke knjižare i knjižnice, a knjige su se dijelile čak i u autobusu. Riječ je valjda o jedinoj noći u godini kada su knjige i čitanje iznova »in«. Antikvarijat knjiga Ex libris imao je jednu premijeru – predstavljen je novi roman riječkog autora Srećka Cuculića pod naslovom »Strah od privida«, što je Cuculićeva trinaesta knjiga. U atmosferu romana uveo je glumac Emir Mulalić, koji je interpretirao ulomak iz knjige. Na djelo se osvrnuo Vuk Perišić, rekavši da je to knjiga o umirovljeniku koji se prisjeća svoga života i koji u tom prisjećanju želi stvoriti privid smisla.
    – Na ekranu sjećanja pojavljuju se mnogi likovi iz svakodnevice. Nevjerojatno je koliko su ti ljudi banalni i zli, mali i uplašeni. Radi male koristi oni su spremni odreći se elementarnog morala i za povišicu cinkati svoje kolege direktoru. Autor možda nije ni svjestan koliku je količinu ljudskoga zla u romanu opisao. Ako postoji banalnost zla, onda je ovo knjiga o zlu banalnosti. Anatomija je to bezbrojnih nesporazuma, nedorečenosti, zavisti, neprijateljstava i lažnih prijateljstava. U naraciju je utkana i poneka poetska slika, poput »gljive« za krpanje čarapa, koja je među malograđanima koji prolaze kroz ovaj grad najpozitivniji »lik«. Tu je i politika – glavni lik doživio je i Drugi svjetski rat, i poslijeratno siromaštvo, i tragikomične situacije iz vremena socijalizma, i nacionalizam u 1990-ima i tranziciju, dok je 21. stoljeće vrijeme bilance
Knjige na liniji 32
   
    U »Noći knjige« u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci otvorena je Zelena knjižnica energetske efikasnosti, a Gradska knjižnica Rijeka organizirala je Noć otvorenih vrata Studentskoga čitateljskog kluba, glasna čitanja, Bookcrossing i akciju »Bonus peta - dobra knjiga«. U knjižari VBZ-a na razgovor o knjigama i egzotičnoj književnosti pozvani su Amila Žujo i Milan Ilić, a izdvojimo i prigodno darivanje knjiga putnicima u autobusu Autotroleja na liniji 32 u smjeru Opatije. Tom prilikom darivane su knjige nakladnika iz Primorsko-goranske županije, u organizaciji Strukovne skupine nakladnika HGK – ŽK Rijeka. 
   
Stihovi u Ribooku
   
    U knjižari Ribook održan je »Kolaž-program najbolje od najboljeg« – izbor scenskih nastupa studentica poslijediplomskog studija »Gluma, mediji, kultura« pod mentorstvom Rade Šerbedžije. U programu su sudjelovale Martina Biljan, Dina Dehni Sow, Jelena Graovac, Denis Kirinčić, Valentina Lončarić, Jelena Mesar, Nina Sabo i Marina Stanger, te glazbenik Sandi Bratonja. Polaznice studija glume interpretirale su pjesme hrvatskih autora – od Vladimira Nazora, Vesne Parun, Miroslava Krleže do Tatjane Gromače, te stihove američkog književnika Charlesa Bukowskog.
i osvrta na vlastiti život. Kroz roman se provlači linija patnje i besmisla, uz povremene predahe i zagledavanje u samoga sebe. Tragičan dio knjige o sjećanju je Alzheimerova bolest glavnoga lika, jer on ostaje bez osnovnog alata za sjećanje. To nije samo osobna tragedija, nego možda i metafora za bolest društva – osvrnuo se Vuk Perišić.
    Srećko Cuculić kazao je da su svi likovi iz romana postojali te da život uvijek nadmaši svaku fantaziju. U romanu »Strah od privida« mogu se prepoznati stvarne situacije, a Cuculić je rekao i da je svaka knjiga na neki način autobiografska. Na objavljivanje romana čekao je četiri godine, pa su neki likovi iz knjige, čija su imena izmijenjena, u međuvremenu pokopani. Kao moto za roman poslužilo je Solženjicinovo pitanje: »Je li cinkaroš uopće čovjek?« U glazbenom dijelu programa nastupili su Denis Razumović, Rajko Ergić, Vedran Ružić i Dorian Cuculić, unuk Srećka Cuculića.

Kim CUCULIĆ, Svjetlana HRIBAR

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk