"Dogodine Fakultet za zdravstvene studije", NL, 25.4. 2013.
SVEUČILIŠTE NAJAVLJENO OSNIVANJE 11. RIJEČKE VISOKOŠKOLSKE USTANOVE
 
U Hrvatskoj je 24 tisuće medicinskih sestara, a samo deset posto njih je visokoobrazovano. Taj bi broj trebao biti puno veći, rekao je Jovanović
 
Doc. dr. Željko Jovanović, prof. dr. Alan Šustić i prof. dr. Pero Lučin * Foto: I. TOMIĆRIJEKA » Fakultet za zdravstvene studije bit će 11. fakultet u okviru Sveučilišta u Rijeci, a prvu generaciju polaznika upisat će u akademskoj godini 2014./2015. – najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministar znanosti, obrazovanja i sporta doc. dr. Željko Jovanović, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin i dekan riječkog Medicinskog fakulteta prof. dr. Alan Šustić.
    Osnivanje novog fakulteta koji će preuzeti dio studijskih programa današnjeg Medicinskog fakulteta, upisivati oko 300 studenata u početku, ali i uvesti programe koji su u postpuku akreditacije, ministar znanosti proglasio je jedinim od četiri najvažnija povijesna događaja u riječkom zdravstvu i znanosti nakon osnivanja Medicinskog fakulteta, Sveučilišta te KBC-a Rijeka.
    – Zdravlje i starenje populacije jedan su od tri strateška prioriteta Europske unije. Za ovaj prioritet nije dovoljno povećati upisne kvote na fakultetima već stvoriti visokoobrazovani kadar medicinskih sestara, laboranata i sličnih profila. U Hrvatskoj trenutno imamo 24 tisuće medicinskih sestara, a samo deset posto njih je visokoobrazovano. Prema preporukama EU taj bi broj trebao biti puno veći, rekao je Jovanović.
    Fakultet za zdravstveni studije trebao bi prema njegovoj procjeni privući i studente iz regije i dati doprinos razvoju zdravstvene industrije.
    Doprinos zdravstenoj industriji istaknuo je i rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin koji smatra da je Fakultet za zdravstvene studije odgovor Sveučilišta na potrebe ovog kraja i profiliranje nove riječke industrije za koju već sad postoji dobra baza kad je o gradu riječ.
    – Radi se o fakultetu koji kod nas ne postoji dok nama susjedna Slovenija ima dva takva fakulteta. To su fakulteti koji pokrivaju niz profila koji sudjeluju u liječenju ljudi i doprinose zdravstvenom sustavu, ustvrdio je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Alan Šustić.
    Uz postojeće diplomske studije sestrinstva i fizioterapije te stručnih studija radiološke tehnologije, laboratorijske dijagnostike, sestrinstva, fizioterapije i primaljstva, budući fakultet trebao bi uključivati i svečilišne diplomske studije menadžmenta u sestrinstvu i medicinsko laboratorijske dijagnostike. Pored redovnih studijskih programa, Fakultet za zdravstvene studije nudit će i programe cjeloživotnog obrazovanja.

B. ČALUŠIĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk