"U Rijeku će se dolaziti zbog studiranja i znanja", NL, 27.4. 2013.
 
INAUGURACIJSKA SJEDNICA SENATA SVEUČILIŠTA
POČEO DRUGI REKTORSKI MANDAT PROF. DR. PERE LUČINA
 
 
Razvoj Sveučilišta u naredne četiri godine bit će u području biotehnologije, molekularne medicine i biokemije, jer ta područja ne doprinose samo sveučilišnom, već cjelokupnom razvoju

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Članovi SenataRIJEKA » Inauguracijskom svečanom sjednicom Senata jučer je počeo drugi rektorski mandat prof. dr. Pere Lučina, a promovirajući dosadašnjeg rektora po drugi put na čelno mjesto Sveučilišta u Rijeci predsjednik sveučilišnog savjeta Ivo Usmiani istaknuo je da je čin inauguracije jedan od najznačajnijih događaja znanstvene ustanove, te da se ne radi samo o formalnom činu predaje dužnosti, već je to i prilika da se rektor obrati ne samo akademskoj, nego i široj javnosti. Podsjećajući kako je Lučin prije četiri godine prilikom prve inauguracije istaknuo da je ulaganje u znanje jedini jamac razvoja prof. dr. Usmiani izrazio je uvjerenje da dosadašnjeg rektora u narednom četverogodišnjem mandatu očekuje još više rada, dok je rektor Sveučilišta u Zadru prof.dr. Ante Uglešić istaknuo da vjeruje kako će rektor nastaviti ići smjerom kojim je išao i do sada, što je na tragu svih njegovih prethodnika. 
    
Partnerstvo s Gradom

– Uvjeren sam u nastavak suradnje svih nas, jer upravo se Pero Lučin zalaže za koncentričan razvoj hrvatskih sveučilišta. S obzirom da ulazimo u EU i svi se zajedno nalazimo pred novim izazovima uvjeren sam da će Pero Lučin kao čelnik ove ins
Dovršenje druge faze Kampusa 
    
    Do kraja jučer započetog drugog mandata prof. dr. Lučina riječko će Sveučilište imati završenu drugu fazu izgradnje Kampusa, kao i projekte za Ekonomski, Tehnički i Medicinski fakultet te Centar za translacijska istraživanja i Sveučilišnu bolnicu. No, do 2017. prema najvama rektora Sveučilište će imati i veliki broj internacionalnih studija, jer želja je da Rijeka bude grad u koji se dolazi zbog studiranja i znanja. Prema rektorovoj ambicioznoj viziji za četiri godine bit će gotov i mini Kampus Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a Centar za cjeloživotno obrazovanje zapošljavat će pedestak ljudi i godišnje će kroz tu ustanovu proći deset tisuća polaznika. 
    
Brojni uzvanici 
    
    Jučerašnja svegačana inuaguracija prof. dr. Pere Lučina okupila je predstavnike Rektorskog zbora, kao i splitskog, zagrebačkog, zadarskog, pulskog i dubrovačkog sveučilišta. Među brojnim uzvanicima bili su i dosadašnji rektori Sveučilišta u Rijeci, predstavnici lokalne vlasti, gospodarstvenici, riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić, te bivši ministar znanosti Dragan Primorac.
 titucije učiniti sve da Sveučilište uvede u Europu na najbolji način i da Rijeka bude mjesto na koje će dolaziti svi europski studenti, naglasio je prof. dr. Uglešić. 
    Napominjući pak kako je riječko Sveučilište jedno od najdinamičnijih u regiji riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da Sveučilište i Grad moraju biti partneri te je izrazio uvjerenje kako će rektor i u narednom mandatu nastaviti s istim ambicijama i kreativnošću raditi na zajedničkim projektima, poput izgradnje novog Znanstveno-tehnološkog parka koji će biti u funkciji Sveučilišta i znanosti, ali i poduzetništva i riječkog gospodarstva. Upravo je taj projekt jedan od ciljeva rektora, jer kako je istaknuo Rijeka će do 2017. godine imati dvadeset do trideset puta veći Znanstveno-tehnološki park od postojećeg, gdje će se zaposliti pet do šest tisuća ljudi. 
    – Cijeli protekli mandat prošao je u gospodarskoj krizi, međutim usprkos tome Sveučilište je nastavilo rasti. Suočili smo se s velikim projektom završetka izgradnje prve faze Kampusa i lani smo uselili u njega, a radili smo i na promjeni našeg ponašanja u učionicima, u odnosima profesora i studenata, jer cilj je bio da studenti i profesori budu partneri, a naše je Sveučilište prepoznatljivo po visokoj razini tog partnerskog odnosa, kazao je rektor. 
    
Znanstvenici-povratnici

Dodajući kako je do sada formiran čitav niz istraživačkih struktura, kao i raznih sveučilišnih centara, prof. dr. Lučin je najavio da će se Sveučilište nastaviti razvijati i transformirati u sveučilište treće generacije te je ujedno najavio i uzlet u području istraživačkog rada napominjući kako su se useljenjem u Kampus otvorile mnoge mogućnosti. Razvoj Sveučilišta u naredne četiri godine bit će u području biotehnologije, molekularne medicine i biokemije, jer ta područja prema rektorovom mišljenju ne doprinose samo sveučilišnom, već cjelokupnom razvoju, a podsjećajući kako je u proteklom periodu na riječko Sveučilište došlo dvadesetak znanstvenika-povratnika te da je Sveučilište ušlo u europski projekt nabavke kapitalne opreme za Sveučilišne odjele i Građevinski fakultet prof. dr. Lučin je najavio stvaranje jezgre izvrsnosti kakve se ne može naći u užem okruženju.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk