"Fascinantni pijanizam Gorana Filipeca", NL, 27.4. 2013.
 
RECITAL S POVODOM SVEČANO INAUGURIRANA LJETNA PIJANISTIČKA ŠKOLA »DINO CIANI«
 
Nedvojbeno, Goran Filipec gradi osobni stil reproduktivnog umjetnika visokog ranga 
 
Goran Filipec, pijanist fascinantne tehničke lakoćeSolističkim koncertom Gorana Filipeca, svečano je promoviran početak rada Ljetne pijanističke akademije »Dino Ciani«, koja će djelovati u sklopu programa Cjelovitog obrazovanja, Sveučilišta u Rijeci. Pokrovitelj projekta je predsjednik RH Ivo Josipović. Voditelj Akademije, u čijem će radu sudjelovati poznati pijanisti, biti će Goran Filipec. Riječka Ljetna pijanistička škola dobila je ime po Dinu Cianiju (1941-1974), talijanskom pijanistu, rođenom Riječaninu, koji je tragično preminuo u prometnoj nesreći u Rimu, u 33. godini. 
    Cijeli program koncerta, održan pred dobro popunjenim gladalištem kazališta (jer riječka koncertna publika ne propušta priliku slušati svog omiljenog sugrađanina), obuhvaćao je djela dvaju velikih skladatelja romantike i sjajnih pijanista, Frederica Chopina i Franza Liszta. 
    Frederic Chopin napisao je četiri Balade koje spadaju među njegove najveće skladbe slobodne forme. Interpretirajući na početku večeri ta ugođajno raznolika i emotivna mala remek-djela prožeta sjetnim, tragičnim i epskim raspoloženjima i ugođajem, Goran Filipec je demonstrirao rafiniranu stilsku kulturu, plastično ističući tematsku strukturu djela, u čijoj je sjajnoj svirci u prvom planu istaknuo izražajnost djela u svim njegovim glazbenim segmentima i karakteru. Kontrast, sveta je riječ glazbenog romantizma u kome je Chopin samom sebi takmac. Goran Filipec je upravo u Baladama pokazao stečenu zrelost vrhunskog umjetnika koji svoju (uvijek) briljatnu virtuoznost sada stavlja u funkciju muzikalne interpretacije. U tom dijelu večeri još smo čuli glasoviti Chopinov »Andante spianato i Grande polonaise brillante op. 22« kojom je interpretacijom Filipec izazvao divljenje publike. Nakon stanke na rasporedu su bila djela, Filipecu osobito omiljena skladatelja, Franza Liszta. Posebno za ovu priliku odabrane skladbe »Dolina Obermanna«, »Poslije čitanja Dantea«– Fantazija quasi sonata, te na kraju »Koncertna parafraza« na popularne teme iz Verdijeva »Rigoletta«, Filipec je svirao bogatim i sočnim klavirskim tonom i fascinantnom tehničkom lakoćom. Interpretacija se odvijala u širokim agogičkim i dinamičkim nijansama, gradacijama koje logično vode do fortissima, snažnim reljefnim ritmičkim kontrastima, vratolomnim pasažama i trilerima te znalačkom pedalizacijom, ne gubeći pritom ni u jednom trenutku artikuliranost tona i jasnoću fraze. U ovom dijelu programa posebno je plijenio blistavim tumačenjem »Koncertne parafraze« iz Verdijeva Rigoletta. Oduševljena je publika Filipeca nagradila ovacijama, a on je ovu briljantnu romantičnu večer zaokružio s dva dodatka, ostavši pritom i dalje u romantičkom ozračju, osebujno interpretiravši Chopinov Valcer u cis-molu. Nedvojbeno, Goran Filipec gradi osobni stil reproduktivnog umjetnika visokog ranga kojem, očito je, leže djela glazbenih romantičara.

Ramiro PALMIĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk