"Životno djelo istaknute riječke dijalektologinje", NL, 7.5. 2013.
SVEČANOST U POVODU NAGRADE HAZU-a IVI LUKEŽIĆ
 
Iva Lukežić * Foto: L. ČERNJULRIJEKA » Profesorici emeritus Ivi Lukežić nedavno je dodijeljena nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u protekloj godini. Za područje filoloških znanosti Lukežić je nagrađena za knjigu »Zajednička povijest hrvatskih narječja, 1. Fonologija«, prvu sintezu hrvatske povijesne dijalektologije od praslavenske faze do suvremenog hrvatskog jezika. 
    Ovim povodom u Zavodu za povijesne i društvene znanosti u Rijeci priređena je svečanost u čast prof. dr. sc. Ive Lukežić, kojoj su pismene čestitke uputili obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. U ime Akademije obratio se akademik Petar Strčić, koji je u svojoj prigodnoj riječi istaknuo da je Iva Lukežić posebno veliku znanstvenu pažnju posvetila čakavštini. Čestitkama se pridružio i načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, koji je Ivi Lukežić zahvalio na svemu što je učinila za grobnički kraj, a posebno u istraživanju i afirmaciji grobničke čakavštine. Ivi Lukežić čestitao je i akademik Daniel Rukavina. 
    Sveučilišna profesorica Iva Lukežić cijeli svoj radni vijek provela je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, a njenu nagrađenu knjigu predstavile su njene učenice i nasljednice, prof. dr. sc. Silvana Vranić (članica suradnica HAZU-a) i prof. dr. sc. Sanja Zubčić. Kako je istaknula Vranić, ovo životno djelo Ive Lukežić nastalo je kao rezultat njenog višegodišnjeg bavljenja povijeno-jezičnom problematikom. U knjizi autorica donosi povijesnu fonologiju hrvatskih narječja – čakavskog, kajkavskog i štokavskog, koje je opisala i klasificirala. Prema riječima Silvane Vranić, ova je knjiga inovativna po svojoj metodologiji i klasifikacijama te se razlikuje od dosadašnjih sinteza, a u njoj do izražaja dolazi i logična povezanost povijesti jezika i dijalektologije. 
    Sanja Zubčić predstavila je Ivu Lukežić kao priznatu dijalektologinju unutar Hrvatske, koja je istodobno zadužila i svjetsku slavistiku u najširem smislu riječi. Zubčić je naglasila i da je riječ o znanstvenici koja je svoje najveće domete ostvarila u dijalektologiji, koja je primarno područje njena djelovanja. Dr. sc. Sanja Holjevac podsjetila je na bogatu znanstvenu bibliografiju Ive Lukežić, koja je objavila šest knjiga, šezdesetak znanstvenih i sedamdesetak raznih stručnih radova. 
    O motivima pisanja ovakve knjige govorila je Iva Lukežić, koja je kazala da se svojim pristupom odlučila suprotstaviti nekim dosadašnjim lingvističkim konceptima, oslanjajući se na genetsko-lingvistički pristup problemu.

K. CUCULIĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk