Predavanje akademika Vitomira Šunjića
Četvrtak, 09.05.2013.
U utorak, 14. svibnja 2013 na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održati će se 406. Kolokvij čiji je gost predavač akademik Vitomir Šunjić.
Akademik Šunjić inače predsjednik Hrvatskog kemijskog društva održati će izlaganje pod nazivom „Treba li nam u Hrvatskoj kemija i (kakav) HKD?!“.
 
Kemija je znanost koju karakterizira u odnosu na druge prirodne znanosti znatno brže i češće korištenje novih saznanja, rezultata akademskih istraživanja, u dostizanju originalnih tehnoloških rješenja. Ovaj odnos između kemije i kemijske tehnologije u javnosti je kemijsku znanost obilježio kao izvor mnogih zala, od zagađenja okoliša do plasmana na tržište niza škodljivih produkata. S druge strane kemijska tehnologija dala je enorman doprinos razvoju na području humane terapije, agrikulture, nanomaterijala (nanotehnologije) materijala za elektroničku industriju, za organske solarne ćelije i dr. Dok estetika i kreativnost istraživanja u kemiji dobivaju nepodijeljeno priznanje znanstvenika drugih struka i kvalificirane javnosti, na kemijskoj industriji je anatema globalnog zagađivača – otuda i pitanje u naslovu ovog izlaganja.
 
U prvom dijelu izlaganja bit će izloženo nekoliko primjera istraživanja na području organske kemije, i na njima realiziranih tehnoloških procesa, gdje su kreativna rješenja postignuta u akademskim ili industrijskim laboratorijima.

U drugom dijelu izlaganja bit će prikazano današnje stanje u Hrvatskom kemijskom društvu (HKD), te novi projekti kojima nastojimo mijenjati položaj HKD i svih kemičara u Hrvatskoj.
 
 
Akademik Vitomir Šunjić
 
Diplomirao 1964 i doktorirao 1969 na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu.
U PLIVI radio kao inženjer, zatim u KRKI u Istraživačkom institutu.
Na poslijedoktorskom studiju boravio kod Prof. V. Preloga na ETH 1969/1970.
Po povratku u Zagreb radio 4 godine kao docent na Institutu za kemiju Sveučilišta.
Zatim 6 godina vodio istraživanja u tvrtki Compagnia di Ricerca Chimica (CRC, Udine, IT).
Po drugom povratku u Zagreb, izabran za savjetnika na IRB gdje je radio od 1982 do 2003, i osnovao Laboratorij za stereoselektivnu katalizu i biokatalizu (CATBIO).
Od 2003-2010 radio u PLIVI kao Direktor odjela kemije, zatim kao savjetnik.
Objavio preko 320 znanstvenih radova (ca. 3500 citata), 60 stručnih radova, koautor oko 40 patenata prihvaćenih u SAD, GB, EZ, Japanu.
Predavao je na poslijediplomskom studiju PMFa u Zagrebu kolegij „Stereoselektivna sinteza i kataliza“, a na diplomskom studiju kolegij „Metode sinteze u organskoj kemiji“ danas. Vodio je 19 magistarskih radova i 17 doktorata.
Od 1993 do 2001 bio je član, a od 2001-2003 predsjedavao je International Scientific Committee of European Symposia of Organic Chemistru (ESOC).
Od 2008 do danas predsjednik je Hrvatskog kemijskog društva.
Dobitnik je Državne nagrade „Ruđer Bošković“ 1990 god. za postignuća u organskoj kemiji , te nagrade HAZU 1996 god. za istraživanja u prirodnim znanostima-oblast kemija
Vodio je međunarodne i nacionalne projekte na području kiroptičkih i bioloških svojstava kiralnih molekula, te na području stereoselektivne katalize i biokatalize.
Izabran za člana suradnika HAZU 2003 a za redovnog člana 2012 godine.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk