Pobjednici Laboratorija slave
Četvrtak, 09.05.2013.
altAndrea Gelemanović, studentica molekularne biologije na PMF-u Zagrebu, proglašena je pobjednicom ovogodišnjeg Laboratorija slave na završnici koja se održala u utorak, 7. svibnja u prepunoj dvorani Zagrebačkog plesnog centra. Andrea će predstavljati Hrvatsku na međunarodnom natjecanju koje će se održati u sklopu Festivala znanosti u Cheltenhamu u lipnju ove godine
.
Jeste li znali da je u našem tijelu deset puta više mikrobnih nego ljudskih stanica? I da u nama i na nama žive više od 1000 mikrobnih vrsta? To je tema Andrejine pobjedničke prezentacija u kojoj govori o mikrobiomima i o ulozi mikroba u ljudskom tijelu. Njenu prezentaciju možete pogledati na sljedećem linku.
Drugo mjesto osvojio je Ivan Pribanić, student fizike na Sveučilištu u Rijeci, s prezentacijom iz astrofizike ”Zvjezdana prašina i mi”, a treće Maja Maslać, magistra eksperimentalne biologije, koja je govorila o lišajevima u prezentaciji pod naslovom ”Kad se male ruke slože”. Maja je ujedno osvojila nagradu publike.
Trominutne prezentacije ocjenjivao je stručni žiri u skladu s kriterijima Laboratorija slave prema kojima se ocjenjuju tri elementa: sadržaj i jasnoća prezentacije, te karizma natjecatelja/natjecateljice. Prije same završnice svi su finalisti prošli intenzivan dvodnevni trening pod vodstvom britanskog i hrvatskog stručnjaka na temu znanstvene komunikacije, prezentacijskih vještina i rada s medijima.
 
Komunikacija o znanosti na pristupačan i privlačan način od sve je veće važnosti znanstvenicima diljem svijeta. U organizaciji British Councila u Hrvatskoj u partnerstvu s Festivalom znanosti, te uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Laboratorij slave pomaže mladim znanstvenicima da komuniciraju o znanosti publici koja se znanošću ne bavi. Time se ne samo mijenja uobičajeni stereotip o znanstvenicima kao “čudacima u bijelim laboratorijskim kutama koji se bave čudnim stvarima”, nego se na taj način i opravdavaju javna sredstva uložena u znanstveno istraživanje.
 
Pobjednici Laboratorija slave iz svih zemalja u kojima se natjecanje organizira, natjecat će se u lipnju ove godine na međunarodnom natjecanju u sklopu Festivala znanosti u Cheltenhamu u Britaniji. Laboratorij slave ili FameLab je inicijativa Festivala Cheltenham. Natjecanje je prvi put organizirano 2005. godine u suradnji s NESTA-om (www.nesta.org.uk) i ubrzo je, u partnerstvu s British Councilom, postalo jedno od vodećih svjetskih natjecanja u popularizaciji znanosti, u kojem ove godine sudjeluje preko 20 zemalja. U SAD-u se natjecanje provodi u partnerstvu s NASA-om. 

Na riječkom prednatjecanju pravo nastupa na finalu u Zagrebu osvojile su uz Ivana Pribanića još i Neva Hero, studentica Građevinskog fakulteta te Ivana Široki, studentica Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Osim na finalnom natjecanju, ovo troje riječkih studenata sudjelovalo je i na treningu komunikacijskih i prezentacijskih vještina održanom 20. i
21. travnja na Plitvičkim jezerima.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk