"Plodine i Kozmo zatrpani prijavama", NL, 11.5. 2013.
 
SAJAM POSLOVA DJELIĆ VOJSKE NEZAPOSLENIH POHRLIO NA GRAĐEVINSKI FAKULTET U RIJECI
 
 
Prije no što je sajam službeno otvoren, 30 tražitelja posla već je ispunilo upitnik za rad u novom supermarketu Plodina u Krku, a njih čak 50 za rad u najvećem hrvatskom drogerijskom lancu Kozmo 

Biljana SAVIĆm snimio Petar FABIJAN
 
Najveći  interes nezaposleni su pokazali za poslove sa srednjom stručnom spremom            i radnim mjestima za ekonomisteRIJEKA » Sajam poslova koji je jučer održan na Građevinskom fakultetu u Rijeci okupio je popriličan broj poslodavaca, predstavnika obrazovnih ustanova, predstavnika lokalne i državne vlasti i reprezentativan djelić vojske nezaposlenih koji se probijao kako bi ispunio »upitnik« i ostavio svoj životopis tvrtkama koje su na izložbenim štandovima tražile radnike. Nisu gubili vrijeme, u samo prvih pola sata trajanja sajma, zapravo prije no što je službeno otvoren, za vrijeme govorancije uzvišenih gostiju i organizatora, 30 tražitelja posla već je bilo ispunilo upitnik za rad u Plodinama, a njih čak 50 za rad u tvrtki Kozmo. 
    – Konstantno zapošljavamo ove radnike, a sad tražimo trgovce i menadžment za supermarket kojeg ćemo idući tjedan otvoriti na Krku, kazale su nam predstavnice riječkog trgovačkog lanca. Pohvalile su se i hostese Kozma d.o.o. da su u 30 minuta prikupile čak 50 detaljno ispunjenih molbi za posao u ovom najvećem hrvatskom drogerijskom lancu. Nešto manje zanimanja nezaposleni su pokazali za sezonske poslove, no ipak ih je pristojan broj ispunio formulare za posao u tvrtki Hoteli Baška. 
    
Tražen tehnički kadar

Gužva se povremeno stvarala i ispred štandova PIK-a i Luke Rijeka i Erste Banke, ali čim bi nezaposleni doznali da ni jedna od navedenih tvrtki trenutno ne traži radnike, brzo bi nastala čistina. 
    Prazno je bilo i na štandovima još nekih poslodavaca iako su nudili radna mjesta, ali za visoku stručnu spremu. 
    Gdje je mladi hrvatski visookoobrazovani kadar o kojemu se toliko priča? 
    – Za sada nismo dobili ni jednu ponudu potencijalnog zaposlenika, tražimo prevoditelja za hrvatski, talijanski i njemački jezik, koji je završio fakultet stranih jezika, ali nikako da nađemo. Bilo je nekih interesenata, ali nemaju odgovarajuću stručnu spremu, kazala nam
Prezentacija 33 poslodavca 
    
    Ovogodišnji 6. Sajam poslova jučer je, nakon pet godina održavanja u Narodnom učilištu, održan na riječkom Građevinskom fakultetu. Riječ je o jednodnevnom događaju u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područnog ureda Rijeka, a organizira se u cilju povezivanja izlagača s tražiteljima zaposlenja u Primorsko-goranskoj županiji. Ove godine na riječkom sajmu poslova predstavila su se 33 poslodavca od ukupno 59 izlagača, a zastupljen je velik dijapazon djelatnosti kao što su trgovina, turizam i ugostiteljstvo, brodogradnja, osiguranja, bankarstvo, transport, proizvodnja, telekomunikacije, privatna zaštita.... 
    
Iva Žeželić: Želim raditi bilo što 
    
    Iva Žeželić ima 19 godina, završila je školu za cvjećarku, ali nikada nije radila u struci. 
    – Radila sam samo sezonski kao sobarica, a sad sam na ovome sajmu predala nekoliko molbi gdje traže trgovce i ugostiteljsko osoblje, želim raditi bilo što. 
    
Nera Kontić: Ispunjavam sve upitnike 
    
    Nera Kontić ima 20 godina, završila je ugostiteljsku školu, radila je kao konobarica, ali sada je nezaposlena pa je na sajmu redom ispunjavala sve »upitnike«.
 je direktorica riječke podružnice tvrtke Translatio Iva Blažević. I riječki »Vargon« je zabilježio prvotnu gužvu, ali čim se pročulo da se traže diplomirani inženjeri strojarstva, na štandu je ostao samo voditelj općih poslova u Vargonu Damir Juretić. 
    – Uvijek tražimo radnike sa srednjom stručnom spremom, ali smo ovaj put u potrazi za visokoobrazovanim kadrom tehničkog smjera, pogotovo za inženjerima strojarstva. Svake godine smo na ovom sajmu i primijetili smo suficit ekonomskih, a deficit tehničkih zanimanja, odnosno kadrova, na što resorno ministarstvo svakako trebalo obratiti pažnju, kazao nam je Juretić. 
    
Izgubljena radna mjesta

Sajam je otvorio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazavši da je ovaj sajam pokazatelj da je neposredni kontakt izuzetno koristan, a često i korisniji od danas nezaobilaznog internerta i društvenih mreža, bez kojih, kazao je, kao da ne postojimo. 
    – Pad nezaposlenosti u posljednja četiri mjeseca posljedica je uranjene turističke sezone i porasti zaposlenosti u prehrambenoj industriji, a u tom smo razdoblju zaposlili čak 30 posto više ljudi nego što je to mjerama Vlade učinjeno lani u istom razdoblju. Govori se o tisuću zgubljenih mjesta u mandatu ove Vlade, to nije istina, riječ je o 30 tisuća izgubljenih radnih mjesta, a i to je jako velika brojka, no ona je posljedica grešaka prethodne Vlade. Ova Vlada mijenja tržište rada, ima i otpuštanja, ali i zapošljavanja. Nezaposlenost u Hrvatskoj i dalje je je visoka, posebice među mladim ljudima, za koje od 1. srpnja ove godine pripremamo novi zakon koji će im ići na ruku pri zapošljavanju ili doškolovanju, najavio je Mrsić. 
    Pročelnica riječkog HZZ-a u Jadranka Tomašić kazala je da ovaj sajam budi nadu da polako, ali sigurno izlazimo iz krize. 
    – Krajem travnja u PGŽ smo evidentirali 19.935 nezaposlenih što je 5,4 posto manje nego u ožujku i nakon dugo, dugo vremena postotak smanjenja nezaposlenosti se u tako velikom postotku povećao. No, iza tih 5,4 posto krije se 1.147 riječkih ljudskih života i priča, kazala je Tomašić. 
    Ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah za svečanosti otvorenja sajma izrazila je nadu da će barem netko naći posao, jer, kako je kazala, nikad nije dogodilo da na sajmu poslova nitko ne nađe posao, odnosno radnika, a riječki je župan Vidoje Vujić kazao da je teško naći i posao, ali i radnike.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk