Inovativnost i maštovitost", NL, 11.5. 2013.
 2. BIJENALE MOZAIKA 43 AUTORA IZLAŽU RADOVE NA TRI RIJEČKE LOKACIJE


Za izložbu je odabrano 45 radova – najmanje ima klasičnih mozaika, a dominira mozaik viđen kroz druge medije: slikarstvo, skulpturu, video, instalaciju, kolaž i fotografiju
S izložbe u Palači GarbasRIJEKA » Bijenale mozaika Rijeka, manifestacija koja ove godine bilježi drugo izdanje, otvorena je preksinoć na tri lokacije: u Galeriji Garbas i prostoru bivšeg »Pythona« u sklopu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja gdje je postavljen središnji dio izložbe, te u u Galeriji Bruketa 2 gdje su prezentirani video radovi na temu mozaika. 
    Na natječaj za ovogodišnju izložbu prijavljeno je više od 170 radova 110 autora iz cijele Hrvatske, a mogli su mu pristupiti umjetnici i svi koji se tako osjećaju – studenti likovnih akademija, ali i oni bliskih struka. Selektirali su ih povjesničar umjetnosti Berislav Valušek, akademski kipar Peruško Bogdanić i mozaicist Marko Kezele koji su za izložbu odabrali 45 radova 43 autora. 
    U prostoru bivšeg »Pythona« uz domaće umjetnike predstavljaju se i pozvani gosti iz Francuske i Italije k
Tri nagrade 
    
    Glavnu nagrada Bijenala dobila je Emilija Duparova za rad pod nazivom »Ups« koji je ocijenjen jednim od najinovativnijih i najpromišljenijih radova, jer je mozaik uspjela stvoriti prazninama, odnosno rupama u papiru koje je na hameru izbušila cigaretama, tako da zapravo vidimo mozaik u negativu. Nagradu za najinovativniji rad dobio je Vedran Rosandić za prostornu instalaciju »Konekcija« – 3D mozaik načinjen od žice i upletenih komadića stakla, a nagradu za najbolji studentski rad Maroje Batić koji je u radu »Pompeji« klasičnom tehnikom mozaika iskazao zavidno poznavanje povijesti umjetnosti kroz priču u koju je integrirao znanja o umjetnosti starih Asiraca, Egipćana i Grka. 
    Uz nagrade dodijeljena su i tri priznanja žirija koja su dobili Silvana Konjevoda, Sunčana Simichen i Vanda Jurković.
oji na manifestaciji sudjeluju izvan konkurencije: skupina »Mosaizm« iz Toursa i »CaCO3« iz Ravenne. Zajedno s njihovim ostvarenjima izloženo je ukupno 65 radova, a osim onih u klasičnoj formi mozaika, prilikom odabira u obzir je uzet mozaik viđen kroz druge medije: slikarstvo, skulpturu, video, instalaciju, kolaž i fotografiju. 
    – Ugodno sam iznenađen kvalitetom i inovativnošću ponuđenih radova, među kojima je najmanje onog klasičnog mozaika. Autori su pokazali veliku maštovitost u izboru materijala i načinu slaganja, pa tako vidimo radove u kojima mozaike stvaraju iz papira, linoleuma, žice, organskih materijala poput lišća ili nas uče kako slaganjem kamena dobiti efekt digitalne slike – rekao je Berislav Valušek, a pritom apostrofirao i važnost manifestacije. 
    – Rijeka je bila grad velikih likovnih manifestacija koje su se ugasile ili jedva životare pa Pula pomalo preuzima mjesto drugog po važnosti likovnog centra u Hrvatskoj, pored Zagreba. To ovoj manifestaciji daje dodatni značaj, a posebno je važno istaknuti i da je nije organizirala ustanova, već udruga. 
    Bijenale mozaika, pokrenut inicijativom Marka Kezelea, održava se u organizaciji udruge »A.na.nas«, a nakana mu je staru tehniku mozaika na suvremen način približiti široj javnosti, aktivirati umjetničke ideje i popularizirati mozaik na ovim prostorima. Već prvim izdanjem pobudio je zamjetan interes publike, koji je potvrđen i na preksinoćnjem otvaranju izložbe. 
    U okviru Bijenala na Akademiji primijenjenih umjetnosti održana je i radionica mozaika. Izložba se može pogledati do 26. svibnja, a nakon riječke premijere gostovat će u Splitu, Zagrebu i Puli.

Nela VALERJEV OGURLIĆ
Snimio Roni BRMALJ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk