Filmska škola na Kampusu
Petak, 07.06.2013.
 Vanja Černjul i Goran Dukić pokreću Pixel Film, TV and New Media School na Sveučilištu u Rijeci. Radionica Pixel Film, TV and New Media School u Rijeku dovodi vrhunske filmske profesionalce koji će od 1. do 5. srpnja u pet intenzivnih dana filmske studente i zaljubljenike u film podučiti osnovama režije i produkcije.Prijave su moguće na webstranici: www.pixelfilm.uniri.hr
 
U Hrvatskom audiovizualnom centru održana je konferencija za medije povodom osnivanja Pixel Film, TV and New Media School pri Sveučilištu u Rijeci. Radi se o skupu radionica kroz koje će polaznici biti upoznati s praktičnim vještinama i teorijskom podlogom potrebnom za realizaciju filma od njegove zamisli do postprodukcije. Voditelji radionica bit će direktor fotografije Vanja Černjul, čija filmografija uključuje, između ostalog, televizijske serije kao što su Televizijska posla (30 Rock) i Nurse Jackie te filmove Ćaća i Majka asfalta, zatim redatelj i scenarist Goran Dukić, autor kratkometražnog filma Mirta uči statistiku (1991) i nezavisnog filma Pizzeria Kamikaze (Wristcutters: A Love Story, 2006) te Mike Cahill, redatelj indie-hita Druga Zemlja (Another Earth, 2011) koji je nagrađen na festivalima Sundance i Locarno. Konferenciju za medije otvorio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, koji je dao svoju podršku ovom projektu te se osvrnuo na poseban odnosu Grada Rijeke prema filmu i filmskoj djelatnosti. Radi se o gradu koji sustavno financira proizvodnju filmova i ima jedno od najboljih art-kina u Republici Hrvatskoj – Art-kino Croatia. Rijeka također ima dinamično sveučilište koje u sklopu Kulturalnih studija podučava o filmu, a s inicijativom Pixel Filma i Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci otvorio je nove mogućnosti za filmsko obrazovanje. Drago mi je da je inicijativa došla od Vanje Černjula i Gorana Dukića koji uz međunarodnu karijeru imaju volju da s nama podjele svoje iskustvo i znanje.
Vanja Černjul, idejni začetnik i osnivač radionice i jedan od naših najcjenjenijih direktora fotografije, obrazložio je motiv za ovaj projekt vlastitim iskustvom u kojem su upravo ovakve ili slične radionice, kao i susreti s filmskim profesionalcima, snažno utjecale na njegovu karijeru. „Prvo izdanje radionice Pixel Film, TV and New Media School zapravo je pilot kojim nastojimo provjeriti koliki interes postoji za ovu vrstu događanja, a želja nam je da sljedeće godine program
proširimo na razvoj i produkciju kratkometražnih filmova, u sklopu čega bi se polaznici pratili od razvijanja ideje do realizacije gotovog filma“, istaknuo je Černjul. Redatelj i scenarist Goran Dukić najavio je za iduću godinu veći broj predavača i još sadržajniji program. „Radimo i na tome da se povežemo s projektima kao što su Sundance Lab i organizacijom Film Independent koji organiziraju Independent Spirit Awards. Oni imaju i vlastite radionice i profesionalce koji su iskusni u promociji i proizvodnji nezavisnog filma“, posebno je naglasio Dukić. Daniela Urem, voditeljica Ureda za kulturu Sveučilišta u Rijeci, istaknula je da su se poklopili interesi Grada Rijeke, Sveučilišta i Akademije za primijenjenu umjetnost s inicijativom koju donosi Pixel Film. „TV and New Media School pružiti će mladim ljudima nova iskustva i nova znanja, očekujem da će ova sezona biti najava jednog izvrsnog projekta“.
Igor Eškinja , prodekan Akademije primijenjenih umjetnosti, planira kroz europski projekt ADRIART razviti potpuno novi studij – Studij medijske umjetnosti i prakse. „Filmska radionica kroz neko vrijeme može se razviti u ozbiljan studij te se nadovezati na ono što Sveučilište trenutno ima i nudi, a to su Studij scenografskog prostora koji je u razvoju te Diplomski studij glume koji vodi Rade Šerbedžija. Uz Art-kino Croatia kao jedan od strateških ciljeva grada, nastojimo sustavno poticati i graditi filmsku kulturu.“ Radionica Pixel Film, TV and New Media School nastaje u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci odnosno ADRIART-a.
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk