"Dobitna kombinacija", NL, 3. 6. 2013.
 
GAUDEAMUS IGITUR RIJECI I ZAGREBU U LJUBLJANI JE U SUBOTU POVJERENA ORGANIZACIJA TREĆIH EUROPSKIH SVEUČILIŠNIH IGARA
 
 
Rijeka je u proračunu predvidjela tri milijuna kuna u sljedeće tri godine. Zagreb i Ministarstvo će dati svaki još po deset milijuna, ostatak snose sami studenti. Ove Igre zato neće biti financijska rupa kao što su bili neki drugi sportski događaji – tvrdi Haris Pavletić 

Denis FRANČIŠKOVIĆ
 
altRIJEKA » Riječka sportska kandidatura napokon je dočekala svoj sretan dan. Nakon pet neuspješnih kandidatura za Mediteranske igre, puno frustracija i gorčine, Rijeka će zajedno sa Zagrebom 2016. biti domaćin trećih Europskih sveučilišnih igara. Sinergija Zagreba i Rijeka, kontinentalne i mediteranske Hrvatske pokazala se dobitnom kombinacijom u odnosu na vrlo jaku prezentaciju portugalske Coimbre. No, pravodobne i dobro odrađene pripreme te još bolja prezentacija bile su jezičac na vagi u korist Hrvatske. Iz Ljubljane su se vrlo brzo proširile dobre vijesti... 
    – Dojmovi su super, projekt je pripreman sustavno i timski dvije godine. Drago mi je i što je Rijeka konačno prekinula to prokletstvo Mediteranskih igara – kaže Haris Pavletić, predsjednik Riječkog sveučilišnog saveza i član Izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA). – Treba stvarno zahvaliti svima koji su danonoćno radili da dobijemo domaćinstvo. 
    Ključ kandidature po svemu sudeći bila je dobro vođena i prezentirana kandidatura? 
    – Bilo je tu jako puno stvari, varijabli i kuteva koje je trebalo pokriti. Trebalo je puno toga učiniti da se svidimo onima koji odlučuju. Uz to, Portugal je već treći put išao u kandidaturu, prva dva puta išli su s Lisabonom, sada sa Coimbrom. To je stvaralo malu tremu jer imaju jaku sveučilišnu sportsku organizaciju, a sveučilište im je jedno od najkvalitetnijih i najstarijih u Europi. Ipak uspjeli smo, što je najvažnije. 
    
Sportovi

Vremena nikad dosta uoči velikih natjecanja. Koji su prvi potezi u daljnoj organizaciji? 
    – Odmah krećemo u konstitiuranje Organizacijskog odbora, još točno ne znamo instituciju koja će sve voditi. Odbor će se sastojati od svih partnera iz samog procesa, Ministarstva, obaju sveučilišta, obaju gradova.., a tu je naravno i Hrvatski akademski sportski savez kao nositelj kandidature. Nakon toga odredit će se prioriteti i kreće se s poslom. 
    Koja je ideja vodilja bila u podjeli sportova? Zagreb će naime ugostiti nogomet, tenis, veslanje, rugby... Rijeka odbojku, plivanje, rukomet, judo... 
    – EUSA propisuje osam obveznih sportova, četiri sporta možemo još sami izabrati uz jedan demonstrativni. Išli smo prema tradiciji i organizaciji. Rijeka je 2007. organizirala studentsko EP u odbojci, 2011. u rukometu. To su bila dva odlično organizirana prvenstva. Uz to bit ćemo domaćini taekwondou i judu jer imamo jaku ekipu koja će to iznijeti. Kao demonstrat
 ivni sport ponudili smo vaterpolo. Morali smo voditi računa i da broj studenata koji dolaze u Rijeku ne bude prevelik. Kapaciteti doma u izgradnji na Trsatu bit će do 1.500 studenata. 
    
Dobitak

Naglasak je na završetku kampusa na Trsatu, odnosno njegovih smještajnih jedinica. S obzirom na manje-više riješenu sportsku infrastrukturu u Rijeci, to je najveći, kapitalni izdatak?
    – Ovo je jedna platforma koja će ubrzati cijelu tu priču. Studentski dom je nasušno potreban Rijeci, poglavito kad se zna da dom u Čandekovoj nije u baš najboljem stanju. 
    Hoće li Igre biti prigoda i za ušminkavanje dijela sportske infrastrukture? 
    – Znamo što su donijeli neki veliki sportski događaji u Hrvatskoj kad je u pitanju infrastruktura. Brojne investicije nisu se pokazale najboljima, rukometne dvorane sad zjape prazne. Mi smo išli s projektom koji je realan i na sigurnim temeljima te da ga iznesemo u vremenima krize. Nadamo se da ćemo i nešto zaraditi za sveučilišni sport u Rijeci, a dobitak nije samo u novcima. Dobitak će biti puno širi, vjerujem da će puno projekata biti generirano tim Igrama. 
    Glavnina troškovnika otpada na kotizacije studenata. Koliko će za Igre morati izdvojiti sama Rijeka? 
    – Rijeka je u svom proračunu predvidjela tri milijuna kuna, ali u sljedeće tri godine. To nije investicija koja će doći odjedanput, već u tri godine. To je vrlo prihvatljivo za takav jedan događaj. Zagreb i Ministarstvo će dati svaki još po deset milijuna, ostatak donose sami studenti. Ove Igre zato neće biti financijska rupa kao što su bili neki drugi sportski događaji.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk