Župan i rektor o znanosti
Srijeda, 17.07.2013.

srijeda, 17. srpnja 2013.

Danas je u sali Senata u zgradi Rektorata Sveučilišta u Rijeci održan sastanak župana Primorsko - goranske županije Zlatka Komadine i rektora Sveučilišta prof. dr. Pere Lučina. Sastanku su prisustvovali županovi suradnici, kao i prorektori Sveučilišta. Povod sastanku bio je razgovor o znanosti i obrazovanju u Primorsko – goranskoj županiji u kontekstu pripreme županijske razvojne strategije za razdoblje do 2020. godine. U svome uvodnom obraćanju Rektor je naglasio kako je ovo samo uvodni sastanak, jer dijalog i suradnja između Županije i Sveučilišta mora imati kontinuitet te da će se na ovom sastanku zacrtati smjernice za nadolazeće sastanke.

Župan Komadina osvrnuo se sa dosadašnju dobru suradnju Županije i Sveučilišta te podsjetio na neke od projekata koji ju potvrđuju. Počevši prepuštanjem na korištenje sadašnje zgrade Rektorata Sveučilištu, koja je u vlasništvu Županije, preko osnivanja sveučilišne Zaklade – koju proračunski velikim dijelom podupire Županija, došlo se i do izgradnje Znanstveno – tehnologijskog parka na Kampusu. Sa oko milijun kuna godišnje Županija financijski podupire Sveučilište. ''U cijeloj zemlji možemo poslužiti kao primjer suradnje regionalne zajednice i Sveučilišta. Sada moramo raditi na tome kako projicirati razvojne strategije sukladno smjernicama Europske unije. Također moramo zajedno izgraditi naš kraj kao centar razmjene znanja i iskustava, kao i razvijanja i unaprjeđenja tehnologija, s gradom Rijekom u središtu i otvorenim međunarodnim Sveučilištem. U nizu projekata i programa moramo iskoristit domaću pamet!'', zaključno je rekao župan te zamolio rektora da ga izvijesti o tome u kojoj je fazi izgradnja Kampusa, kako teče suradnja Sveučilišta s međunarodnim institucijama te kako se odvija proces ''integriranog Sveučilišta''.

Rektor Lučin smatra da je 380-a obljetnica visokog obrazovanja u našem gradu dobar trenutak da se napravi svojevrsna rekapitulacija postignuća. Na tu se tradiciju trebaju oslanjati tri ključna elementa budućeg razvoja riječkog područja: visoko obrazovanje, znanstveno istraživanje i inovacije, a tu ključnu ulogu igra upravo Sveučilište. ''Završena je prva faza izgradnje Sveučilišnog kampusa, koji će postati snažna jezgra, ali to je tek, rekao bih, trećina posla.'', istaknuo je prof. Lučin. Dobivena su sredstva za izgradnju druge faze - studentskog smještaja. Najesen se kreće i u pripremu za projektnu dokumentaciju za zgrade još tri fakulteta i Sveučilišne knjižnice, a u budućnosti se planira i pretvoriti KBC u Sveučilišnu bolnicu.

Sveučilište u Rijeci prvo je u Hrvatskoj dobilo čak 19 milijuna eura sredstava iz strukturnih fondova Europske unije za nabavu tehničke opreme za laboratorije. Svijetli primjer poput ovoga treba shvatiti kao tek jedan u nizu projekata kojime će riječko Sveučilište doprinijeti razvoju Rijeke i riječkog područja i pokrenuti tzv. ''novu industriju'', koja počiva na modernom zdravstvu, informacijsko – komunikacijskim tehnologijama, razvoju znanosti i inovacijama. Sveučilište kontinuirano ulaže napore u ovom smjeru, što pokazuje nedavno preuzimanje ''RiTv-a'' od strane Sveučilišta, pokretanje studija glume i studija novih medija, suradnja s lokalnim medijima te organizacija raznih programa cjeloživotnog obrazovanja i ljetnih škola.

''Razvoj i poticanje kulture i umjetnosti te općenito društveno – humanističkog područja, jednako je važno kao i razvoj tehničkih i bio-medicinskih znanosti. Kultura ne mora biti samo trošenje, već itekako može predstavljati ''soft'' industriju. Želimo pokretati projekte koji proizvode, a ne troše i tako doprinose našoj regiji, a da bi to postigli potrebno je najprije u takve projekte uložiti. Ključ svih novih strategija je samoodrživost!'', zaključio je rektor.

 

     alt          alt          alt

Neven Protić
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk