''Lakše na Šerbedžijin faks'', Novi list, 14. 8. 2013.


SVEUČILIŠTE U RIJECI  SPECIJALISTIČKI POSLIJEDIPLOMSKI PROGRAM KOJI JE INICIRAO POZNATI GLUMAC MIJENJA STATUS

LAKŠE NA ŠERBEDŽIJIN FAKS

Gluma i mediji postaje besplatan preddiplomski studij
 

Glavna prednost prelaska s postdiplomske na preddiplomsku razinu je činjenica da polaznici neće morati plaćati studij. Prijave za upis traju do 29. kolovoza, a u planu je i uvođenje diplomskog studija.


Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Rade Šerbedžija bio je zaštitni znak dosadašnjeg poslijediplomskog studija – detalj s jednog od ispita * Foto: V. KARUZARIJEKA » Sveučilište u Rijeci od slijedeće akademske godine pokreće novi sveučilišni preddiplomski studij Gluma i mediji, a riječ je o studiju koji će na znanstveno-humanistički način pristupati fenomenima medija i umjetnosti. Njegova će izvedba kroz šest semestara, odnosno tri godine, predstavljati kombinaciju teorijskog i praktičnog programa. Zapravo se radi o starom–novom studiju koji se do sada provodio na poslijediplomskoj razini kao studij Gluma, mediji, klutura, a pod kuloarskim nazivom Šerbedžijin studij. S novom akademskom godinom studij prelazi na preddiplomsku razinu, a pojašnjavajući kako je dopusnica za izvođenje novog preddiplomskog studija stigla nakon što su započeli upisi u ljetni rok, prorektorica za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ističe da prijave za upis traju do 29. kolovoza.


Lessacova medtoda

''Riječ je o studiju koji se prethodnih godina provodio kao poslijediplomski specijalistički studij i upravo ga polaznici završavaju. Od naredne akademske godine studij prelazi na preddiplomsku razinu, a nakon toga osigurat ćemo i diplomsku razinu studija iz razloga što želimo stvoriti obrazovnu vertikalu. Glavna prednost prelaska na preddiplomsku razinu je činjenica da polaznici neće morati plaćati studij, što je bio slučaj s poslijediplomskim studijem. Studij će se financirati iz državnog proračuna što znači da će biti besplatan za polaznike.'', navodi prorektorica. 
   
Dodajući kako je jedna od specifičnosti studija njegova personalizacija, odnosno vezanost uz glumca Radu Šerbedžiju, prof. dr. Prijić Samaržija ističe kako se sveučilišni poslijediplomski specijalistički studij Gluma, mediji, kultura više neće izvoditi. Kao jedna jedinstvenost studija ističe se i primjena svjetski poznate kinesensične metode Arthura Lessaca u pristupu rada na tijelu i glasu. Riječ je o metodi korištenja glasa i tijela kako bi se postigla sinestezija, fleksibilnost i melodičnost, primijenjivo na sve svjetske jezike. Neki od najvećih svjetskih glumaca koriste upravo tu metodu u svom svakodnevnom radu, a kako će dio kolegija biti i na engleskom jeziku studenti će imati priliku pripremiti se i za međunarodno tržište rada. 


Partnerstvo s nizom kazališnih institucija
 

    
Uz obvezne predmete studij gluma i mediji studentima će nuditi i cijeli niz izbornih predmeta. Načelo izbornosti ostvaruje se na svim semestrima, a posebno je vidljivo na završnoj godini studija. Uz listu izbornih predmeta ponuđenih na samom studiju studentima će se pružati i mogućnost izbora kolegija s ostalih sastavnica Sveučilišta u Rijeci čime se mogućnost izbora dodatno diferencira s ciljem ostvarivanja personaliziranog studija, uz osiguravanje čvrstih stručnih temelja na razini obveznih predmeta. Također, studijski program zbog svoje interdisciplinarnosti i širokog područja interesa i djelatnosti u mogućnosti je surađivati s čitavim spektrom različitih društvenih čimbenika i biti u partnerskim odnosima s mnoštvom institucija i udruga. Neki od tih su: Kazalište Ulysses, HNK Ivana pl. Zajca, HKD Teatar, Teatar Exit, Trafik, Prostor plus te Gradsko kazalište lutaka.ECTS bodovi

Na natječaj za upis mogu se prijaviti pristupnici koji su završili četverogodišnju srednju školu i položili državnu maturu, a po okončanju natječaja održat će se audicija. Upisna kvota iznosi 10 mjesta za redoviti studij za državljane Hrvatske i EU te 4 upisna mjesta za strance. Završetkom studija polaznici će steći 180 ECTS bodova i stručni naziv prvostupnik glume i medija. Posjedovat će znanja i vještine teorijskih i praktičnih predmeta koje propisuje studijski program, a vladat će pojmovima usko vezanim uz specifično područje humanističkih i umjetničkih djelatnosti. Njihove će kompetencije biti aktivno sudjelovanje u postojećim oblicima umjetničkog i medijskog djelovanja, u javnom i privatnom sektoru, poznavanje suvremenih trendova u medijima, kulturi i umjetnosti, osmišljavanje i kreiranje novih modela suradnje, umjetničkog i medijskog djelovanja te samostalno i odgovorno umjetničko djelovanje. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk