''Pomoć studentima slabijeg imovinskog stanja'', Novi list, 14. 8. 2013.

FOND ALEKSANDAR ABRAMOV  NATJEČAJ ZA STIPENDIJE IZ PROGRAMA SOLIDARNOST

POMOĆ STUDENTIMA SLABIJEG IMOVINSKOG STANJA


Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Pokojni Aleksandar Abramov * Foto: P. FABIJANRIJEKA » Sveučilište u Rijeci objavilo je natječaj za dodjelu stipendija studentima Sveučilišta u Rijeci za pokriće troškova studija u akademskoj godini 2012./2013. Riječ je o stipendijama koje se dodjeljuju iz programa Solidarnost Fonda Aleksandar Abramov, a ukupan iznos stipendija je 70 tisuća kuna. Aleksandar Abramov iz Cresa bio je student Sveučilišta u Rijeci, a poginuo je kao žrtva divljačkog napada trojice mladića u središtu Rijeke u prosincu 2009. godine. 

Pojašnjavajući kako je riječ o jedinstvenom obliku stipendiranja studenata u Hrvatskoj, prorektorica za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ističe kako se radi o stipendijama koje su namijenjene studentima slabijeg imovinskog statusa. 

''Ovo je druga godina da dodjelujemo stipendije Fonda Aleksandar Abramov, a jedna od specifičnosti je i činjenica da se stipendije dodjeljuju unatrag, odnosno za prošlu akademsku godinu. Jedino smo Sveučilište s takvim oblikom financiranja studenata slabijeg imovinskog statusa kojima omogućujemo besplatno studiranje bez obzira kakav im je uspjeh, odnosno koliko su ECTS bodova prikupli.'', pojašnjava prorektorica. 

Jedini kriterij koji kandidati moraju zadovoljiti je onaj socijalni koji podrazumijeva da su primanja po članu obitelji studenta u kalendarskoj godini koja prethodi godini podnošenja zahtjeva za dodjelu stipendije (2012. g.), manja od propisanog cenzusa, što znači da ostvareni prosječni mjesečni prihod za jednočlano domaćinstvo ne prelazi 2.625 kuna, za dvočlano domaćinstvo 3.500 kuna, za tročlano domaćinstvo 4.250 kuna, za četveročlano domaćinstvo 5 tisuća kuna te za svakog daljnjeg člana po 600 kuna. 

Pravo na stipendiju imaju i studenti bez oba roditelja i slabog imovnog stanja po navedenim cenzusima ili studenti koji dolaze iz obitelji s četvero i više djece i slabog su imovnog stanja, kao i studenti koji se iz drugih razloga nalaze u lošijim socijalnim prilikama uvjetovanih razlozima te studenti koji pripadaju posebno ranjivim skupinama, kao što su studenti roditelji i studenti s invaliditetom. Iznimno, ukoliko potrebe za stipendiranjem prijeđu namijenjena sredstva programa, može se primijeniti i kriterij uspješnosti tijekom studiranja. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk