''Raznolika i uzbudljiva glazbena večer'', Novi list, 11.7. 2013.


DINO CIANI

RAZNOLIKA I UZBUDLJIVA GLAZBENA VEČER


Svjetlana HRIBAR
 
RIJEKA » Koncertom profesora prve pijanističke radionice i festivala koji se održava u organizaciji riječkog Sveučilišta, a pod imenom poznatog talijanskog prerano preminulog pijanista rođenog u Rijeci, Dina Cianija, otvorena je manifestacija, koju je idejno pokrenuo i osmislio pijanist Goran Filipec.

Želeći skrenuti pažnju na zaboravljenu činjenicu Cianovog rođenja u Rijeci, ali i pijanistički oživjeti grad, pozvao je ugledne kolege s kojima godinama surađuje da održe radionicu koja bi narednih godina mogla u grad na Rječini privlačiti mlade pijaniste. Dvadesetak polaznika ovogodišnje radionice nazočilo je otvorenju i koncertu profesora, koji su programom po izboru pokazali vlastite pijanističke osobnosti.

U prekrasnom ambijentu Svečane dvorane Zajednice Talijana u Rijeci Goran Filipec je otvorio koncertnu večer izvedbom Lisztovih djela – Vallée d'Obermann iz ciklusa Godine hodočašća i Koncertnu parafrazu na Verdijev Rigoletto. Potom je argentinski pijanist i skladatelj Eduardo Hubert izveo svoj triptih naslovljen Fandango, Humaula i Malango te tri plesa Alberta Ginastere.

Violetta Egorova odabrala je za ovaj koncertni nastup Ravelove Valcere i Grünfeldovu Koncertnu parafrazu na motive i Straussova Šišmiša, a Epifanio Comis Chopinov Nokturno u c molu i Gershwinovu transkripciju za klavir solo Rapsodije u plavom.

Raznolika i uzbudljiva večer koja je pokazala svu raskoš pijanističke interpretacije četvoro profesora koji se zaista nisu štedjeli, završila je dugim aplauzom publike, među kojom su bili i generalni konzul Republike Italije u Rijeci gospodin Renato Cianfarani te rektor riječkog Sveučilišta prof. dr. Pero Lučin.

Koncerti se nastavljaju nastupima ponajboljih polaznika radionice, u Zajednici Talijana svake večeri od danas do utorka, 16. srpnja (uz slobodan ulaz), dok će završni koncert – u suradnji s Riječkim ljetnim noćima – biti održan u prostoru tvornice Torpedo 18. srpnja.


 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk