Noć istraživača u Tower Centru
Utorak, 03.09.2013.

utorak, 3. rujna 2013.

U petak, 27. rujna od 17 do 23 sata u riječkome Tower Centru održat će se Noć istraživača. Ova manifestacija održava se u 35 zemalja i tristotinjak gradova diljem Europe zadnjega petka u rujnu.  Noć istraživača organizira se kako bi se razbile predrasude javnosti prema znanstvenoistraživačkoj zajednici. Posjetitelji će moći sudjelovati u pokusima, razgovarati sa znanstvenicima, pogledati dokumentarne filmove, sudjelovati u kvizu. Prisutne će zabavljati kostimirani profesor Baltazar, kao i glazbeni program.

Postani dio najzabavnije znanstvene noći 27. rujna u Splitu, Zagrebu i Rijeci od 17 do 23 sata. Tulumari sa znanstvenicima na plesnom podiju, sudjeluj u uzbudljivim pokusima, kvizovima, nagradnim igrama i osvoji brojne nagrade! Budi dio znanstvene priče zajedno s mladima iz više od 300 gradova diljem Europe!


alt


U Splitu, Zagrebu i Rijeci ove će se godine održati manifestacija Noć istraživača, koja se u Europi već tradicionalno održava svake godine zadnjeg petka u rujnu u tristotinjak gradova u 35 zemalja diljem kontinenta. Događaj financira Europska komisija kroz Marie Curie akcije u Sedmom okvirnom programu za istraživanje i tehnološki razvoj (Seventh Framework Programme - FP7), za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe Europske unije.
Noć istraživača organizira se kako bi se na zabavan i jednostavan način podigla svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo te srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici. Jedan od pozitivnih učinaka manifestacije svakako je i povećana zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti.
Uz Agenciju kao koordinatora projekta, u organizaciji ovogodišnje Noći istraživača u Hrvatskoj kao partnerske institucije sudjeluju najveće hrvatske znanstvenoistraživačke institucije u tri najveća hrvatska grada: Društvo znanost.org, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet u Rijeci, Tehnički fakultet u Rijeci, Sveučilište u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković te Institut za fiziku.
 
Znanstveni tulum u središtu grada!
Hrvatska inačica Noći istraživača obuhvaća mnoge aktivnosti povezane s temom „Znanost i tehnologija u službi zdravlja i kvalitete života“ koje će se istodobno održavati na glavnim gradskim trgovima, trgovačkim centrima i pješačkim zonama u sva tri grada. U Zagrebu će se aktivnosti odvijati na Cvjetnom trgu i susjednim ulicama, u Rijeci u popularnom riječkom Tower Centru, dok će u Splitu znanstvenici svoje aktivnosti smjestiti u Marmontovu ulicu i oko nje.
Posjetitelji će u svim gradovima moći sudjelovati u znanstvenim eksperimentima na otvorenom, razgovarati sa znanstvenicima različitih znanstvenih disciplina, okušati sreću u nagradnim igrama i kvizovima o znanosti te pogledati neke od dokumentarnih filmova ili zabavno-edukativnih isječaka.
 
Znanstvenici na štulama, superjunaci, snimaonica mozga!
U Splitu će se na štulama prošetati kostimirani znanstvenici Marie Curie, Nikola Tesla i Ruđer Bošković. Posjetitelji će imati priliku vidjeti znanstvene umjetničke fotografije, zanimljive sprave i družiti se na znanstvenoj zabavi. U Rijeci će okupljene građane zabavljati jedan od najpopularnijih hrvatskih istraživača, kostimirani profesor Baltazar, a svi zainteresirani moći će još štošta naučiti, između ostalog i kako ''čitati'' kostur, kako vidjeti nevidljivo i tko su superjunaci našeg tijela. Zagrebački posjetitelji moći će vidjeti kako se spravlja nitrogenski sladoled, posjetiti Malu snimaonicu mozga, naučiti nešto o materijalima budućnosti, otkriti kako nas bombardiraju kozmičke zrake, sudjelovati u brojnim pokusima, prošetati se znanstvenim crvenim tepihom te vidjeti zanimljive projekcije i izložbe.
 
KORISNE POVEZNICE:
Više o Noći istraživača, saznajte na mrežnim stranicama manifestacije:

Facebook stranicu manifestacije možete pronaći na sljedećoj poveznici:
 
Promotivni video možete pogledati i preuzeti ovdje: 
 
 
 
 
 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk