Mariborski team building
Četvrtak, 12.09.2013.


četvrtak, 12. rujna 2013.

U četvrtak, 5. rujna Sveučilište u Rijeci bilo je domaćin posjeta djelatnika Rektorata Univerze v Mariboru, koji su u sklopu team building izleta, predvođeni svojom glavnom tajnicom, posjetili Sveučilište u Rijeci. Popodnevni susret bio je neformalnog karaktera te je protekao kao druženje i međusobna razmjena radnih iskustava u foajeu i parku zgrade Rektorata. Naš ''zadatak'' bio je pronaći djelatnike iz srodnih stručnih i administrativnih službi, što je većini i pošlo za rukom.

Goste su primili prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. Damir Zec, glavna tajnica Sveučilišta Roberta Hlača Mlinar i rukovoditelj Službe za međunarodnu suradnju Darko Štefan. Nakon kratke pozdravne riječi i dobrodošlice, slijedilo je druženje uz zakusku u foajeu zgrade Rektorata. Sitne jezične barijere nisu predstavljale veći problem, pa je komunikacija vrlo brzo uspostavljena.

Slijedećeg dana, uz pratnju Darka Štefana, mariborski kolege posjetili su i sveučilišni kampus, kao i turističke znamenitosti Rijeke.
Mariborsko Sveučilište, odnosno Univerza v Mariboru djeluje u tome obliku od 1975. godine, a po veličini je slično riječkome. Sastoji se od 17 fakulteta i ima oko 20 tisuća studenata.
U razgovoru s g. Jožetom Furmanom, voditeljem kabineta rektora, saznao sam da mariborsko sveučilište muče slični problemi kao i riječko, da je ono u sličnoj poziciji prema ljubljanskom, kao i naše prema zagrebačkom sveučilištu te da se nerijetko moraju za štošta izboriti. Kao jedn od primjera g. Furman naveo je nestabilne načine financiranja sveučilišta. Također kao veliki problem vidi politikantstvo i drži da stabilnost sustava visokog obrazovanja ne bi smjela ovisiti o trenutnoj političkoj volji ili nedostatku iste. Na pitanje o tome koliko sveučilišno nenastavno osoblje može doprinijeti akademskoj zajednici i imidžu nekog sveučilišta, Furman je istaknuo da je vrlo bitno pružiti potporu nastavnom osoblju koje kroz temelje nekog sveučilišta – nastavnu i znanstvenu djelatnost – gradi imidž svojeg sveučilišta. Također je naglasio kako stručne službe imaju iznimno važnu ulogu u unapređenju sveučilišta, prije svega zbog rada na projektima, koji u EU uniji imaju veliki značaj. Također je naglasio da je EU potiče mobilnost, razmjene studenata i nastavnika, te kako boravak na nekom sveučilištu u inozemstvu obogaćuje znanjem i iskustvom, pa takve inicijative moramo prigrliti, poticati i maksimalno iskoristiti.
''Kao nova članica Unije morate dobro pripremiti stručne službe za pisanje i sudjelovanje u projektima. Dobro sastavljeni projekti mogu donijeti značajna financijska sredstva. A kroz dobro ostvarene projekte, naravno uz temeljnu sveučilišnu djelatnost, podiže se i rejting sveučilišta.'', zaključio je Furman.
 Neven Protić
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk