''3D printeri budućnost industrije i medicine'', Novi list, 13. rujna 2013.

 
MEĐUNARODNA RADIONICA  PRODUBLJENA SURADNJA RIJEČKOG SVEUČILIŠTA I RUMUNJSKOG TEHNIČKOG SVEUČILIŠTA CLUJ NAPOCA


3 D PRINTERI BUDUĆNOST INDUSTRIJE I MEDICINESuranja bi se uskoro trebala konkretizirati posjetom riječkih studenata rumunjskom sveučilištu, a potom i zajedničkim projektima te razmjenom ideja


Vedrana SIMIČEVIĆ
Odličan odaziv na radionicu u riječkom Znanstveno-tehnologijskom parku * Foto: V. KARUZARIJEKA » Međunarodna radionica o novitetima na području 3D tehnologije i to primarno 3D printanja, koja se jučer u Rijeci održala u zajedničkoj organizaciji riječkog Znanstveno-tehnologijskog parka i Zavoda za industrijsko inžinjerstvo sa Tehničkog Sveučilišta Cluj Napoca, prvi je formalni korak buduće suradnje između ovog rumunjskog sveučilišta i Sveučilišta u Rijeci. 
   
Kako nam je objasnio dr. sc. Razvan Pacurar, gostujući predavač na radionici i jedan od poznatih europskih stručnjaka na polju 3D tehnologije, suradnja bi se uskoro trebala konkretizirati posjetom riječkih studenata rumunjskom Sveučilištu, a potom i zajedničkim projektima, te razmjenom ideja. Naime, već neko vrijeme na riječkom Sveučilištu grupa stručnjaka intenzivno radi na primjerni 3D tehnologije na području medicine, što je djelomično i posljedica višegodišnje neslužbene suradnje riječkih i rumunskih stručnjaka koja bi sada trebala dobiti i službene okvire. 

''Dobro je što je Hrvatska postala članicom EU-u, jer bi to hrvatskim znanstvenicima trebalo otvoriti mnoga vrata. Upravo stoga nadamo se partnerstvu s riječkim Sveučilištem, kao i partnerstvu sa stručnjacima iz Švedske ili primjerice Njemačke, kako bi zajednički učinkovitije razvijali projekte. Tehnologija 3D printera je tehnologija budućnosti, bez obzira da li se primjenjuje u industrijama kao što su automobilska ili zrakoplovna industrija ili pak na području medicine. U obzir za printanje dolaze svi materijali, od plastike do metala i to je svakako pomak od starog načina razmišljanja koji je podrazumijevao da se materijal kod proizvodnje nečega reže, s čime se i gubi puno materijala, dok se kod 3D printanja dodaje sloj na sloj s visokom preciznošću. Kako kompleksnost izrade nije pitanje, reduciramo i vrijeme proizvodnje, tako da se radi o jeftinijoj i ekološki prihvatljivijoj proizvodnji.'', kazao nam je Pacurar objasnivši da se na Tehničkom sveučilištu Cluj Napoca s 3D printerima počelo raditi još 1996. godine. Tada su bili prvi u Rumunjskoj, a danas svako rumunjsko sveučilište ima odsjek ili grupu koja se time bavi, kao i 3D printer. 

Dr. sc. Sven Maričić, jedan od inicijatora suradnje i jučerašnje radionice s riječke strane, istaknuo je da je rad ove rumunjske grupe već privukao niz gospodarskih subjekata kao što je primjerice Renault, pa se nada da će se nešto slično dogoditi i u Rijeci.

Tražila se stolica više 
    
''Zadovoljan sam odazivom na radionicu, tražila se doslovno stolica više, a imali smo i predavanje kolege iz Italije putem skypa. Sama predavanja na radionici ponovo su pokazala da se radi o tehnologiji koja pruža neslućene mogućnosti, od izrade umjetnih zglobova 3D printerom primjerice, do egzaktnog repliciranja povijesnih artefakata. Nadamo se da ćemo i u Rijeci u tom smislu ponoviti uspješnu znanstveno-gospodarsku priču sa Sveučilišta Cluj Napoca jer samo razvoj proizvodnje baziran na visokoj tehnologiji može donijeti Hrvatskoj gospodarski napredak.'', smatra dr. sc. Sven Maričić.
 

 

 
 
 

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk