''Pet sati sa znanošću na ''ti'' u Tower Centru'', Novi list, 24. 9. 2013.


NOĆ ISTRAŽIVAČA  SVEUČILIŠTE U RIJECI UKLJUČUJE SE PO PRVI PUTPET SATI SA ZNANOŠĆU NA ''TI'' U TOWER CENTRUNa dva kata bit će postavljena 21 istraživačka postaja na kojima će znanstvenici na pristupačan način predstaviti znanost kojom se bave. Posjetitelji će vidjeti kako se izolira DNA iz banane, testirati osjetila ili prošetati kamerom kroz tijeloIngrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Ciklus znanstvenih predavanja uoči Noći istraživača započeo u Gimnaziji A. Mohorovičića * Foto: V. KARUZARIJEKA » Sveučilište u Rijeci zajedno sa svojim sastavnicama, Medicinskim i Tehničkim fakultetom te Odjelom za biotehnologiju i Centrom za mikro i nano znanosti i tehnologije, po prvi se put priključuje manifestaciji Noć istraživača koja će se 27. rujna održati u Tower Centru – najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Pojašnjavajući kako je riječ o manifestaciji čiji je cilj popularizacija i otklanjanje predrasuda prema znanstvenoistraživačkoj zajednici, Jagoda Lesica Ježina iz Ureda za PR i protokol istaknula je kako će se kroz pet sati programa na IV i V katu Tower Centra predstaviti kolaž zanimljivih aktivnosti koje će trajati od 17 do 23 sata, a cjelokupan program za posjetitelje će biti besplatan. 

''Noć istraživača održat će se u 35 zemalja i tristotinjak europskih gradova, a najveća hrvatska sveučilišta ove se godine prvi put uključuju u manifestaciju. Hrvatska inačica Noći istraživača obuhvaća mnoge aktivnosti koje će se istovremeno održati na glavnim gradskim trgovima, trgovačkim centrima i pješačkim zonama u Rijeci, Zagrebu i Splitu.'', kazala je Lesica Ježina. 


DNA iz banane

Dodajući kako je ovogodišnja tema Noći istraživača ''Znanost i tehnologija u službi zdravlja i kvalitete život'', Maja Skočanić iz Centra za EU projekte najavila je da će posjetitelje manifestacije zabavljati jedan od najpopularnijih hrvatskih istraživača profesor Baltazar, a na dva kata Tower Centra bit će postavljena 21 istraživačka postaja na kojima će znanstvenici na zanimljiv i pristupačan način predstaviti znanost kojom se bave. 

''Posjetitelji će moći vidjeti kako se izolira DNA iz banane u vlastitoj kuhinji, moći će testirati svoja osjetila ili prošetati kamerom kroz ljudsko tijelo. Istovremeno će se organizirati i nagradna igra, a glavne su nagrade tablet i tisuću kuna na PBZ kartici. Pružit će im se mogućnost sudjelovanja i u posebnom izdanju Rijeka pub kviza, dok će se u CineStaru prikazivati besplatne projekcije animiranih filmova o Baltazaru te dokumentarnih filmova.'', istaknula je Skočanić. 


Kako čitati kostur

Posjetitelji će moći naučiti i kako istraživanja na vinskoj mušici doprinose razumijevanju ljudskog ponašanja, što je zajedničko vinu i mlijeku ili kako oživjeti molekulu računalnim metodama, a u sklopu Noći istraživača održat će se i glazbeni program znanstvenika koji se bave glazbom. Uoči manifestacije, tijekom ovog tjedna, riječki će znanstvenici gostovati i u osnovnim te srednjim školama gdje će učenicima održati zanimljiva znanstvena predavanja, a ciklus predavanja započeo je jučer u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u kojoj je znanstvena novakinja sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Anja Petaros održala predavanje ''Kako čitati kostur?'' i učenike upoznala s radom forenzičkog antropologa i načinima kako se kosti »čitaju«, te im je predstavila rekonstrukciju lica koristeći se slikovnim uputama i video-materijalom. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk