Potpisivanje sporazuma
Srijeda, 25.09.2013.

srijeda, 25. rujna 2013.
U maloj svečanoj dvorani Rektorata danas je održana konferencija za medije povodom potpisivanja Sporazuma o suradnji između Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu i Sveučilišta u Rijeci. Potpisnici sporazuma su dr. sc. Ana Lucić Vrdoljak, ravnateljica Instituta i prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci. Potpisivanjem ovog sporazuma zapravo će se samo učvrstiti i intenzivirati suradnja dviju institucija koje posljednjih nekoliko godina iznimno dobro surađuju te je ovim Sporazumom toj suradnji dat institucionalni okvir.
Uz ravnateljicu, na potpisivanju Sporazuma je Institut predstavljao i prof. dr. sc. Radovan Fuchs, pomoćnik ravnateljice za međunarodnu suradnju. Uz Rektora su Sveučilište u Rijeci predstavljali prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, prorektorica za studije i studentska pitanja i prof. dr. sc. Damir Zec, prorektor za međunarodnu suradnju i transfer tehnologije.
Institut i riječko Sveučilište, kako stoji u Sporazumu, surađivat će na znanstveno-istraživačkim projektima, u učinkovitijem korištenju i nabavci kapitalne opreme od zajedničkog interesa, u sudjelovanju na međunarodnim programima, u izvedbi preddiplomske, diplomske i integrirane nastave, u izvedbi sveučilišnih poslijediplomskih studija i u uspostavi novih doktorskih studija.
U svom uvodnom obraćanju predstavnicima medija rektor Lučin je pojasnio da se riječko Sveučilište ima namjeru razviti u istraživačko sveučilište sa snažnom istraživačkom bazom. To je i jedna od okosnica strategije razvoja Sveučilišta u idućih 7 godina, čije je planiranje u tijeku. U skladu s time, a i slijedom dobre suradnje koja s riječkim Sveučilištem traje godinama, logičan je slijed potpisivanje Sporazuma o suradnji s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada.


alt


''Danas ćemo potpisati Sporazum, iako suradnja traje godinama i intenzivno se razvija. Sada će se institucionalizirati i pojačati. Institut, čiji su predstavnici danas ovdje, jedna je od najjačih istraživačkih institucija u Hrvatskoj. Suradnja, prije svega s Odjelom za biotehnologiju, proširit će se, a planiramo i povećati broj znanstvenika koje rade na zajedničkim projektima. Veliki europski projekti zahtijevaju od nas da udružimo snage. Zato je potrebno formirati veće istraživačke timove. Također je u planu i zajedničko formiranje doktorske škole, po uzoru na europske zemlje.'', zaključio je rektor te najavio i moguće uskoro sklapanje sličnog sporazuma s Institutom Ruđer Bošković.


alt                    alt


Na rektorovo izlaganje nadovezala se ravnateljica Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada dr. sc. Ana Lucić Vrdoljak. Potvrdila je rektorove želje da se ovim Sporazumom učvrsti suradnja dviju institucija te naglasila kako, prema postojećem pravnom okviru, instituti nemaju pravo osnivanja doktorskih škola. ''Doktorski studij toksikologije je postojao u Republici Hrvatskoj, ali je prije nekoliko godina ukinut, što bi trebalo ispraviti, jer za tu granu postoji ne samo velik interes, nego i znanje i ekspertiza hrvatskih stručnjaka.'', rekla je dr. Lucić Vrdoljak te naglasila kako dobru suradnju između dviju institucija potpisnica potvrđuje i činjenica da su ugledni profesori sa Sveučilišta u Rijeci godinama članovi ili čak i predsjednici Upravnog vijeća Instituta.
 
Neven Protić

 
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk