''Mekom šopingholičara zavladali znanstvenici'', Novi list, 28. 9. 2013.

 
PRVA NOĆ ISTRAŽIVAČA  PROJEKT SVEUČILIŠTA U RIJECI PRIVUKAO MNOGE JUČER U TOWER CENTER


MEKOM ŠOPINGHOLIČARA ZAVLADALI ZNANSTVENICI


Na 21 postaji znanstvenici su na pristupačan način predstavili znanost kojom se bave, pa su Riječani iz prve ruke mogli vidjeti kako se izolira DNA iz banane i čitaju misli, testirati osjetila, prošetati kamerom kroz tijelo ili oživjeti molekulu računalnim metodama


Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Šetnja kroz ljudsko tijelo fascinirala klinceRIJEKA » Prva riječka Noć istraživača sinoć je u Tower Centru privukla veliku pažnju posjetitelja svih uzrasta koji su iz prve ruke željeli saznati čime se točno riječki znanstvenici bave. Riječ je o projektu čiji je cilj popularizacija znanstvenih istraživanja i koji se istovremeno održava u tristotinjak gradova u 35 zemalja Europe, a Sveučilište u Rijeci zajedno sa svojim sastavnicama, Medicinskim i Tehničkim fakultetom te Odjelom za biotehnologiju i Centrom za mikro i nano znanosti i tehnologije, po prvi se put priključilo manifestaciji. Uz popularizaciju znanosti jedan od ciljeva Noći istraživača je i otkloniti predrasude prema znanstvenoistraživačkoj zajednici, što je sinoć vrlo uspješno učinjeno kroz pet sati programa u sklopu kojeg su građani sa znanošću došli na »ti«, a svo to vrijeme omiljenim odredištem šopingholičara vladali su znanstvenici. 

Hrvatska inačica Noći istraživača istovremeno se uz Rijeku održala i u Zagrebu te Splitu, i to na istu temu »Znanost i tehnologija u službi zdravlja i kvalitete života«, a realizirana je kroz zabavni kolaž program namijenjen svim uzrastima. Na ukupno 21 znanstvenoj postaji koje su svoje mjesto našle na dva kata Tower Centra, znanstvenici su na zanimljiv i pristupačan način predstavili znanost kojom se bave.


Oživjele molekule

Znanstvenim pokusima nisu bili oduševljeni samo najmlađi, već i oni stariji jer, kako je prokomentirala Nikolina Dlab, prva Noć istraživača je fascinantna. 

''Studiram psihologiju u SAD-u i tamo su ovakvi projekti uobičajeni tako da mi nije prvi put da posjećujem ovakvu manifestaciju, ali ipak sam oduševljena. Posebno me oduševio punkt s čitanjem misli.'', kazala je Dlab. 

Uz izolaciju DNA i čitanje misli posjetitelji su imali priliku testirati svoja osjetila, prošetati kamerom kroz ljudsko tijelo, naučiti kako istraživanja na vinskoj mušici doprinose razumijevanju ljudskog ponašanja, što je zajedničko vinu i mlijeku ili kako oživjeti molekulu računalnim metodama, ali i proučiti stanice kroz mikroskop što je posebno oduševilo devetogodišnju Issu Karuza. 

''Nisam još sve vidjela, ali mi se jako dopao mikroskop, ali i sve ostalo je super.,'' kazala je Issa.


Hi-tech vozila

Za sve koji su se došli upoznati s radom riječkih istraživača organizirana je i nagradna igra, a najsretniji su kući otišli s tabletom i tisuću kuna na PBZ kartici. Dio programa bilo je i posebno izdanje Rijeka pub kviza, kao i nastupi znanstvenika koji se bave glazbom, a tijekom cijele manifestacije u CineStaru su prikazivane besplatne projekcije animiranih filmova o Baltazaru te dokumentarni filmovi. Najmlađim posjetiteljima jedna od najvećih poslastica bila su vozila Tehničkog fakulteta poput Riteh mobila, waterbikea te formule, za koje se moralo strpljivo čekati u redu da se sjedne u njih, a tijekom cijele manifestacije organizirano je i druženje s dva Baltazara.


Izolacija DNA iz banane pravi hit 
    

Među najpopularnijim postajama bila je ona na kojoj su znanstvenici s Medicinskog fakulteta demonstrirali izoliranje DNA iz banane, a to su mogli isprobati i sami posjetitelji. Pojašnjavajući kako za izolaciju DNA iz banane nije potreban laboratorij već samo kuhinja, doc.dr. Felix Wensveen s Medicinskog fakulteta nije krio zadovoljstvo povećim interesom Riječana. ''Ljudi vole vidjeti čime se bavimo, a posebno je lijepo djeci prikazati neki konkretan primjer znanstvenog istraživanja.'', istaknuo je Wensveen.
 

 

 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk