Održana 57. sjednica Senata
Utorak, 22.10.2013.
 
utorak, 22. listopada 2013.
Raspravom o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, započela je današnja 57. sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci. Posebni savjetnik predsjednika Vlade za znanost prof. dr. sc. Neven Budak sa suradnicima predstavio je članovima Senata četiri temeljna principa Strategije: obrazovanje i znanost od posebnog su javnog interesa; koncept cjeloživotnog učenja; fleksibilnost i prilagodljivost sustava; autonomija i odgovornost. Kao glavni ciljevi Strategije navedeni su: kvaliteta obrazovanja dostupna svima pod jednakim uvjetima; znanost koja unaprjeđuje  ukupni svjetski fond znanja te pridonosi boljitku hrvatskoga društva. Svaki cilj u Strategiji ima određene:  mjere; nadležnost; provedbe, rok; pokazatelje provedbe.
Strategija je napisana na 180 stranica, u njoj je sudjelovalo 130 ljudi, od čega 25 u užem timu i kako je istaknuto jedina je besplatna Strategija u Hrvatskoj.
Članovi Senata su iznijeli svoje primjedbe i nakon dvosatne rasprave rektor prof. dr. sc. Pero Lučin uz to što je u ime Sveučilišta podržao navedeni dokument, sažeo je i osnovne primjedbe. Prema njegovim riječima potrebno je bolje domisliti binarni sustav obrazovanja, funkcionalno integriranje sveučilišta, više obratiti pozornosti na doktorske studije, podizanje društvenog ugleda  djelatnika u obrazovnom procesu, te inzistirati na fleksibilizaciji sustava, kao i na ujednačavanju standarda.
Nakon puna četiri sata sjednica Senata je morala biti prekinuta na 12. točki  zbog nedostataka kvoruma, a bit će nastavljena sljedeći tjedan. Preostale točke dnevnog reda su usvojene i mogu se pogledati OVDJE.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk