Prosvjed studenata pred rektoratom
RIJEKA – Studenti okupljeni u Nezavisnu studentsku inicijativu za besplatno obrazovanje Rijeka jučer su ponovo iskazali svoje nezadovoljstvo načinom obračuna školarina i to osnivanjem frakcije »Crni Pero« čiji su članovi organizirali prosvjed ispred zgrade Rektorata odgodivši na taj način početak sjednice Senata. Oboružani transparentima »Nećemo plaćati vašu krizu!« i »Dolje školarine!« studenti su održali prosvjed u trajanju od 45 minuta tijekom kojeg su iznijeli mišljenje kako Rektorat vodi politiku nebrige za studente te izbjegava šire rasprave o načinu financiranja visokoškolskog obrazovanja. Svoje mišljenje o tome kako besplatna prva godina studija ne znači i besplatno studiranje za sve, te kako ne postoje mehanizmi sprečavanja rasta cijena ECTS-a, kao i da penalizacija neuspješnih studenata koji u prvoj godini ne prikupe potrebnih 60 ECTS bodova za njih i njihove roditelje predstavlja mučan trošak iznijeli su i rektoru prof.dr. Peri Lučinu koji je još jednom istaknuo da su mu svi studentski zahtjevi poznati.
    – U nekim segmentima njihovih prigovora se slažemo, ali rasprava oko školarina se još uvijek vodi i vodit će se još dugo, jer  to je dio političkog procesa. Svjesni smo socijalnog aspekta problema. Ono što vidimo kao rješenje je na razini države poreznim mjerama stimulirati stipendije. Naime, stipendije su oporezive i nama se kao Sveučilištu ne isplati razmišljati o uvođenju stipendija. Sve dok se ne promijeni porezna politika stipendije nećemo uvesti, istaknuo je rektor.
    Iako su članovi »Crnog Pere« uspjeli odgoditi početak sjednice Senata ona se ipak održala, a jedna od glavnih rasprava vodila se oko provedbe Strategije Sveučilišta čije će izvješće prema rektorovim najavama uskoro biti objavljeno na web stranicama.
    – Napredujemo u provedbi Strategije, ali smatram da ipak treba puno više napraviti. U nekim segmentima, kao što je uvođenje e-učenja, puno smo napravili. Povećali smo broj e-kolegija za 250 posto i ove ćemo godine ponovo provesti natječaj za najbolji e-kolegij, kazao je prof.dr. Lučin.

I. ŠESTAN


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk