''Nepravda na Pravu'', Novi list, 26. 10. 2013.

DISKRIMINIRANI
  STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA PROTIV INTERNIH PRAVILA ZA UPIS U VIŠU GODINU STUDIJA


NEPRAVDA NA PRAVU

ZBOG SAMO JEDNOG PREDMETA
PUNA ŠKOLARINA OD 5.500 Kn


Osim pravila »bolonje«, studenti su se ove godine susreli i sa starim pravilom – zabranom upisa novih predmeta ako nisu u cijelosti riješili ispite iz prethodne godine, što znači da za samo jedan nepoloženi ispit moraju izdvojiti punu školarinu u iznosu od 5.500 kuna


Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Budući pravnici samo traže jednaka prava koja imaju njihovi kolege na ostalim fakultetima riječkog Sveučilišta * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Svi studenti Sveučilišta u Rijeci koji su tijekom akademske godine stekli 30 ili manje ECTS bodova, prema novim pravilima dužni su u narednoj akademskoj godini platiti puni iznos participacije za određeni studij, a uz to novo pravilo studenti Pravnog fakulteta na ovogodišnjim su se upisima susreli i sa starim pravilom – zabranom upisa novih predmeta ukoliko nisu u cijelosti riješili ispite iz prethodne godine. U praksi to znači, tumače studenti, da ponavljači nekog predmeta s druge godine, koji nisu položili sve predmete s treće godine, u narednoj akademskoj godini mogu upisati samo nepoloženi predmet s druge godine i za to moraju izdvojiti punu školarinu u iznosu od 5.500 kuna.
    – U stvarnosti najviše je ponavljača građanskog prava I, čiji profesor ne priznaje »bolonju« i nakon dva kolokvija te pismenog završnog ispita, sa skupljenim dovoljnim brojem bodova na usmenom nas ispitu uredno ruši, kažu studenti.
    Dajući primjer kolegice koja je samo zbog tog predmeta platila cijelu školarinu te ukoliko ponovo ne uspije položiti sporni predmet, ponovo ju čeka izdvajanje od 5.500 kuna, ogorčeni studenti kažu kako ne traže ništa nego jednaka prava koja imaju njihovi kolege na ostalim fakultetima
 
riječkog Sveučilišta. 


 
»Vezani« predmeti

S problemom studenata upoznat je i dekan Pravnog fakulteta prof.dr. Eduard Kunštek koji ističe da su mu se studenti već obraćali, ali da se problem bez odluke Fakultetskog vijeća ne može riješiti.
    – Radi se o tome da je, primjerice, studentima prve godine rimsko pravo najteži ispit. Polože sve ispite osim tog, upišu drugu godinu, polože većinu ispita, ali treću godinu ne mogu upisati jer još uvijek nisu položiti ispit s prve godine. Sličan je slučaj i s četvrtom godinom, koju mnogi ne mogu upisati, jer nisu položili građansko pravo. O tom se problemu već vodila dugotrajna rasprava na fakultetu, a jedini način na koji se može pomoći studentima je da im se odobri upis dijela kolegija koji sadržajno nisu vezani uz prethodne godine. Naime, ukoliko netko nije položio rimsko pravo, onda mu se ne može odobriti polaganje građanskog prava, a bez građanskog prava ne može se polagati trgovačko pravo. Radi se o temeljnim predmetima. To je isto kao da zidar ne zna držati ciglu, pojašnjava prof.dr. Kunštek. 


Poštivanja reda

Dodajući kako je i pitanje zašto su se studenti doveli u tu situaciju, dekan kaže da trenutno ima pedesetak studenata koji će samo zbog jednog predmeta morati platiti cijelu godinu i trenutno ne mogu upisati makar dio kolegija naredne godine.
    – To nije pitanje novaca, već poštivanja reda. Mi to sve možemo ubrzati, ali onda ćemo imati loše suce, odvjetnike i državne odvjetnike. Predložit ću Fakultetskom vijeću da se raspravi o tome da se studentima omogući upis dijela kolegija iz naredne godine, a konačnu odluku donijet će članovi Vijeća, zaključuje dekan.


Žalopojke i studenata i profesora
 

    
Potvrđujući kako zna da postoje pojedini profesori na koje se studenti stalno žale, prof.dr. Kunštek ističe da se isto tako i profesori žale na studente te da je često problem loša podloga iz srednje škole. – Studenti se stalno žale na profesora građanskog prava, a od njega pak slušam žalopojke da studenti ne znaju razmišljati. Ne može se studentima baš u svemu popuštati, jer ukoliko im se da nešto što im ne pripada, onda je to na njihovu štetu, kaže dekan.
 


 
 
 

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk