Stimulating Learning for Idea-to-Market (SLIM)

alt

E-tečaj "Ideje za tržište"
 
E-tečaj "Ideje za tržište" kreiran je kako bi pomogao u procesu komercijalizacije ideje uz istodobnu zaštitu intelektualnog vlasništva. E-tečaj je besplatan, dostupan 24 sata dnevno s bilo kojeg mjesta na kojem možete pristupiti internetu. Lako se može  uklopiti u osobni stil učenja i natrpan poslovni raspored. Volite li više čitati s monitora ili s papira, obje opcije su moguće. 
 
E-tečaj je kombinacija teorije, s poglavljima o  inovacijama i njihovoj komercijalizaciji, i prakse, u obliku iskustava poduzetnika u komercijalizaciji ideja, kvizova, studija slučaja, korisnih poveznica i bibliografije. Iako cilj e-tečaja nije riješiti konkretan problem, poslužit će kao putokaz i pružiti podlogu za izbor najboljeg rješenja. 
 
E-tečaj pokriva četiri ključne teme:  
• Upravljanje inovacijama i intelektualnim vlasništvom; 
• Poslovni plan novog poduhvata; 
• Financiranje i vrednovanje intelektualnog vlasništva ; 
• Marketing i strategija razvoja novog proizvoda. 
 
Svaka tema ili blok sastoji se od pet modula za koje ukupno treba otprilike 30 sati učenja. Međutim, ne morate obuhvatiti svaki modul ili cijeli tečaj odjednom. Možete odabrati teme koje najviše odgovaraju Vašim potrebama i učiti kad Vam najviše odgovara.  
 
Završetkom e-tečaja Ideje za tržište:
• Razumjet ćete inovacije kao trajan proces, prepoznati različite izvore inovacija i mogućnosti do kojih one vode;
• Razlikovat ćete vrste intelektualnog vlasništva i razumjeti kako ih komercijalizirati;
• Upoznat ćete instrumente dostupne u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj koji vam mogu biti od koristi u razvoju vaših ideja;
• Razumjet ćete različite vrste poslovnih modela i naučiti kako izabrati onaj pravi;
• Razumjet ćete kako razviti poslovnu i inovacijsku strategiju;
• Razumjet ćete kako plasirati novi proizvod.
 
E-tečaju možete pristupiti s mrežne stranice projekta. Za pristup e-tečaju potrebno je proći kratak registracijski postupak koji omogućuje preuzimanje potvrde o sudjelovanju po završetku e-tečaja.
 
Pozivamo Vas da pristupite e-tečaju, a ukoliko su vam potrebni pomoć i savjeti ili želite s nama podijeliti svoje mišljenje i sugestije, slobodno nam se obratite na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


O projektu Stimulating Learning for Idea-to-Market (SLIM) (hrv. Poticanje učenja za razvoj tržišnih ideja)

Poticanje poduzetništva predstavlja jedan od preduvjeta za gospodarski rast i prijelaz prema naprednijoj ekonomiji. To je osobito slučaj u zemljama poput Hrvatske, koja se suočava s izazovom razvijanja poduzetničkog duha i jačanja suradnje između obrazovne i poslovne zajednice. Jaz između ponude i potražnje za znanjem dovodi do nedostatka  poslovnih vještina i kompetencija na tržištu. Svrha je SLIM projekta upravo premostiti taj jaz. Cilj je projekta  prijenos inovacija u području podrške osnivanju i poslovanju poduzeća i start-up poduzeća koje će pridonijeti njihovom uspješnijem poslovanju.

Prva inovacija predstavlja online alat za samoprocjenu upravljanja poduzećem, kojega je razvila Poslovna škola Manchester Metropolitan Sveučilišta (Manchester Metropolitan University Business School). Alat identificira prepreke za rast poslovanja te analizira šest područja upravljanja malim i srednjim poduzećima (MSP): marketing, ljudski resursi, inovacije, operacije, financije i propisi. Alat će omogućiti MSP brzu i efikasnu analizu svog poslovanja te ukazuje na područja koja zahtijevaju povećanu pozornost.

Druga inovacija temelji se na rezultatima edukacijskog programa o pravima intelektualnog vlasništva razvijenog na varšavskom Ekonomskom fakultetu (Warsaw School of Economics). Posebnost ovog programa jest njegov fokus na ekonomske i upravljačke strane intelektualnog vlasništva, s posebnim naglaskom na vrednovanje i zaštitu intelektualnog vlasništva.

Glavni izazov projekta  jest prilagodba gore navedenih inovacija i njihova uspješna implementacija prema MSP u Hrvatskoj i šire. Novi online edukacijski program u obliku modularnih e-tečajeva bit će izgrađen na rezultatima analize potreba malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj i ostalim partnerskim zemaljama.

Hrvatski partneri uspostavit će suradnju s tvrtkama tijekom testiranja i diseminacije e-tečaja. E-tečajevi (ili online edukacijski program) i popratni materijali bit će dostupni na hrvatskom, poljskom i engleskom jeziku.

Koordinator projekta
The Manchester Metropolitan University

Projektni partneri
Sveučilište u Rijeci
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
The Warsaw School of Economics
European Foundation for Management Development (EFMD)

Suradni partneri na projektu
The Federation of Small Businesses
Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci d.o.o. (STeP Ri)
BTM Mazovsze Ltd
Arenda d.o.o.

Dvogodišnji projekt SLIM, koji je započeo u studenom 2012. godine, sufinanciran je sredstvima Programa za cjeloživotno učenje potprograma Leonardo da Vinci
Preuzmite letak projekta i letak o e-tečaju.
alt

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk