''U Hrvatskoj u probaciji tri tisuće osuđenika'', Novi list, 8. 11. 2013.

PROBACIJSKA PRAKSA  PREDSTAVLJENA KNJIGA
PROF. DR. SLOBODANA UZELCA


U HRVATSKOJ U PROBACIJI TRI TISUĆE OSUĐENIKA


Postoji puno radova o toj temi, ali nikada nitko nije pogodio srž problema kao prof. dr. Uzelac, istaknula je prof. dr. Grozdanić rekavši da se kroz knjigu prati topla ljudska priča između probacijskog službenika i sitnog kriminalca

 Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Jana Špero, Velinka Grozdanić, Slobodan Uzelac, Elvira Marinković Škomrlj i Ilija Ranić * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » »MJERA ZA ŽIVOT iz probacijske prakse« naziv je knjige prof. dr. Slobodana Uzelca koja je jučer predstavljena na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Naglašavajući da nije riječ o znanstvenoj knjizi, već o književnom djelu znanstvenika koji je to djelo pretočio svoje znanje i iskustvo prof. dr. Velinka Grozdanić s Pravnog fakulteta kazala je da se kroz knjigu prati topla ljudska priča između probacijskog službenika i sitnog kriminalca.
    – Riječ je o dvije osobe koje se nikada ne bi srele da ih nije povezao institut probacije. U Hrvatskoj je probacija imala težak i dug put, a tek unatrag nekoliko godina zaživjela je u praksi. Postoji puno radova o toje temi, ali nikada nitko nije pogodio srž problema kao prof. dr. Uzelac, istaknula je prof. dr. Grozdanić.
    Ocjenjujući knjigu velikim doprinosom za probaciju u Hrvatskoj prof. dr. Grozdanić je napomenula kako zatvor nikada od nikoga nije napravio boljeg čovjeka ističući da se ne kaže uzalud kako su zatvori škole kriminalakoje vrlo lako od sitnog kriminalca naprave velikog.
    Iznoseći pak motive za pisanje knjige prof.dr. Uzelac ih je svrstao u dvije skupine, one nastale kako posljedica njegovog političkog djelovanja te one vezane uz nastavnički rad na fakultetu.
    – U vrijeme kada sam bio potpredsjednik Vlade pokazala se potreba za gradnjom 1.400 novih zatvorskih kreveta ili pak za uspostavljanjem probacijske službe. Istovremeno sam kroz nastavnički rad na fakultetu više od deset godina radio probaciju s maloljetnim osobama i osjećao sam svojom dužnošću da iskustva prenesem na one koji dolaze. Obično se misli da je uvjetni otpust milostinja, ali to je samo djelomično točno, jer kada je čovjek u zatvoru sva je odgovornost prebačena na instituciju, ali kada ne ide u zatvor sav je teret na njemu samome, zaključio je prof. dr. Uzelac.
  
 

Dobivali i pisma s adresom »Ured za prohibiciju«
 

    
    S činjenicom da je koncept probacije u Hrvatskoj nov složila se i načelnica sektora probacije Ministarstva pravosuđa Jana Špero pojašnjavajući kako je ta služba ustrojena prije dvije godine te Hrvatska danas ima 12 lokalnih probacijskih ureda, a o tri tisuće osuđenika u nadzoru brine 70 probacijskih službenika.
    – Uzme li se u obzir da istovremeno imamo pet tisuća zatvorenika jasno koliko je ova služba preuzela velik dio tereta. Pojam probacije još uvijek je nedovoljno poznat u javnosti, a to najbolje ilustrira činjenica da smo u početku rada često dobivali pisma adresirana na »Ured za prohibiciju«, kazala je Špero.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk