''Aktivna uloga intelektualaca'', novi list, 20. 11. 2013.
 
 
HAZU  DAN OTVORENIH VRATA


AKTIVNA ULOGA INTELEKTUALACA


Glas vrhunskih intelektualaca u ovom turbulentnom vremenu treba se čuti mnogo snažnije


Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
 
U Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU-aRIJEKA » S ciljem promocije znanstvenoistraživačkog i sveučilišnog rada Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU-a organizirao je jučer »Otvorena vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti«. Otvarajući manifestaciju primorsko-goranski župan Zlatko Komadina naglasio je kako se glas vrhunskih intelektualaca u ovom po mnogočemu turbulentnom vremenu treba čuti mnogo snažnije, a u tome je posebno važna uloga Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od koje se očekuje aktivna uloga u rješavanju svih nacionalno važnih pitanja.
    – Sada kada smo postali punopravna članica Europske unije, promocija i afirmacija umjetnosti, kulture te visokih dostignuća nacionalne znanosti osobito su važni za čuvanje hrvatskog kulturnog identiteta, ali i jačanja nacionalne samosvijesti, vjere u vlastitu sposobnost za izgradnju boljeg, bogatijeg i obrazovanijeg društva. Takva vjera i optimizam itekako su potrebni u svim sferama društva i za svakog hrvatskog građanina, rekao je Komadina.
    Ističući važnost sposobnosti prilagođavanja promjenama cijeloga društva, posebice onim promjenama koje nam donosi suvremena tehnologija, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin manifestaciju HAZU-a iskoristio je za predstavljanje Strategije razvoja Sveučilišta do 2020. godine, dok se akademik Petar Strčić osvrnuo na povijest znanosti u ovome kraju ističući važnost postojanja kontinuiteta ulaganja u znanost i obrazovanje kao i povezanost akademske zajednice s lokalnom i regionalnom samoupravom.
    U sklopu »Otvorenih vrata HAZU-a« održano je i predavanje na temu »Hrvatsko 19.stoljeće pogledom studenata i profesora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci«, a danas će se ista manifestacija preseliti na Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk