Američki filozof Akeel Bilgrami gostuje na riječkom Sveučilištu
RIJEKA – Na inicijativu Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta i riječkog Sveučilišta, studenti i zainteresirana javnost ovih dana mogu slušati nekoliko predavanja gostujućeg profesora s njujorškog sveučilišta Columbia – istaknutog američkog filozofa indijskog porijekla Akeela Bilgramija. Profesor Bilgrami obratio se jučer studentima drugi put, ovom prilikom u Auli Magni riječkog Rektorata (u sklopu Dana Sveučilišta), razlažući tezu zašto neke vrste liberalne demokracije tako teško nalaze zajednički jezik s politikom identiteta.
    U jednosatnom predavanju prof. Bilgrami govorio je ponajviše o povijesnim uvjetima i konceptu identiteta, o psihologiji trijumfa (koja prati identifikaciju većine) i poraza (koja je odlika manjine), o dignitetu, višku identiteta koji proizlazi iz povijesnog pamćenja, o objektivnom i subjektivnom identitetu, potkrepljujući svoje izlaganje primjerima. Profesori i studenti nadovezali su se na temu svojim razmišljanjem i pitanjima.
  
    Prethodnih dana, profesor Bilgrami je nastupio na dvodnevnom filozofskom simpoziju, a u svom je predavanju povezao suvremenu englesku filozofiju (koja je analitička) s razmišljanjima mladoga Marxa. Temeljna ideja njegova izlaganja bila je da svijet nije samo otuđena gomila fizičkih predmeta i događaja, već u njemu nalaze svoje mjesto vrijednosti i ciljevi. Smisao ljudskog života jeste da se u takvom svijetu osjeća kod kuće, a taj je motiv na djelu u pojmu razotuđenja.
    – Na skupu je nastupila i profesorica Carol Rovane, također sa sveučilišta Columbia, pa je gostovanjem ovo dvoje renomiranih filozofa uspostavljena tijesna suradnja između Kulturalnih studija i odsjeka Filozofije riječkog Sveučilišta, doznajemo od prof. Nenada Miščevića, dok prof. Nikola Petković napominje kako je dogovorena godišnja razmjena predavača s njujorške Columbije i Filozofskog fakulteta u Rijeci, a također i zajednički nastup na temu ideniteta, na dubrovačkom IUC-u.
  
    Danas će prof. Akeel Bilgrami, zajedno s prof. Nikolom Petkovićem, održati otvoreno predavanje na Filozofskom fakultetu u Rijeci te sudjelovati u radionici na temu etničkih, nacionalnih i rasnih identiteta.

Svjetlana HRIBAR
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk