Predstavljena monografija
Petak, 22.11.2013.
petak, 22. studenog 2013.

U povodu 40. obljetnice Sveučilišta i 380. godišnjice visokoškolskog obrazovanja u Rijeci, koja se obilježava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, danas je s početkom u 11 sati u Vijećnici Grada Rijeke predstavljena nova monografija Sveučilišta u Rijeci. Monografiju su prisutnima predstavili: urednica monografije i rukovoditeljica Službe za odnose s javnošću Sveučilišta Elvira Marinković Škomrlj, nakladnik Franjo Butorac, akademik Daniel Rukavina i rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Pero Lučin.
Monografiju, koja nosi naslov ''40 godina Sveučilišta u Rijeci – jučer, danas, sutra'', u uvodnoj je riječi predstavila urednica Elvira Marinković Škomrlj, ističući kako je u gotovo godinu dana njenoga stvaranja utkan rad mnogih te se zahvalila svima koji su u njenom nastajanju sudjelovali, posebice kolegama iz ''Novoga lista'', koji su nesebično ustupili svoju arhivsku građu.

Nakladnik monografije g. Butorac ustvrdio je kako se radi o objektivnom prikazu Sveučilišta te posebno istakao važnost sažetaka na engleskom jeziku, koji se nalaze na kraju svakog poglavlja.

Akademik Rukavina u svome je izlaganju naglasio na monografija spada ''u moderni europski tip monografije'' koji će, vjeruje, biti interesantan, ne samo članovima akademske zajednice, već i široj javnosti, posebice zbog modernog, atraktivnog dizajna. Akademik Rukavina iznio je i posebnu zahvalu akademiku Petru Strčiću (u odsustvu), rekavši kako je poglavlje koje je pisao akademik Strčić oplemenjeno brojnim zanimljivim detaljima i kako predstavlja jedan od najljepših prikaza povijesti ovoga kraja.

U izlaganju o budućnosti i smjeru kretanja Sveučilišta rektor Lučin je, koristeći se sportskim rječnikom, zaključio: ''Ako Sveučilište želi zaigrati u Ligi prvaka, mora još više inzistirati na svojoj istraživačkoj dimenziji. Osnaživanjem visokoobrazovanih tehničkih kadrova želimo sudjelovati u stvaranju nove riječke industrije. Isto tako društveni i humanistički stručnjaci moraju usmjeravati i voditi ubrzane društvene promjene.'' Rektor se u svojim završnim riječima zahvalio svima koji su svojim angažmanom doprinijeli stvaranju monografije, posebice dizajneru monografije doc. Aljoši Brajdiću s Akademije primijenjenih umjetnosti, kao i svim zaposlenicima Rektorata Sveučilišta u Rijeci.

Svečano predstavljanje monografije završeno je podjelom tiskanih monografija ranijim rektorima Sveučilišta i ostalim istaknutim gostima.

Neven Protić


 alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk