''Šustić: U Strategiji zdravstva Sveučilišna bolnica Rijeka nigdje se ne spominje'', Novi list, 11. 12. 2013.
 
SVEČANA SJEDNICA MEDICINSKOG FAKULTETA STVARANJE SVEUČILIŠNE BOLNICE JEDAN OD NAJVAŽNIJIH STRATEŠKIH CILJEVA
Šustić: U Strategiji zdravstva Sveučilišna bolnica Rijeka nigdje se ne spominje
Iako sam u izradi Strategije zdravstva Hrvatske do 2020. puno puta na to ukazivao, nitko nije čuo ili nije htio čuti, kaže dekan prof. dr. Alan Šustić 

Barbara ČALUŠIĆ
 
Glavni cilj treba biti ujedinjenje u zajedničku politiku bez partikularnih interesa, poručio je jučer dekan Šustić * Foto: I. TOMIĆRIJEKA » Medicinski fakultet i projekt sveučilišne bolnice najvažniji su projekti za cijelu zapadnu Hrvatsku, a ne samo Rijeku, poručio je na jučerašnjoj svečanoj sjednici Medicinskog fakulteta u Rijeci dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Alan Šustić. U svom posljednjem govoru na svečanoj sjednici s mjesta dekana, Šustić kojem iduće godine ističe drugi mandat, istaknuo je da Medicinski fakultet i riječka bolnica predstavljaju projekt koji zapošljava 15.000 ljudi i generira miljarde kuna, a rezimirajući proteklih pet godina na čelu ove ustanove kao jedan od najvažnijih strateških ciljeva istaknuo je upravo stvaranje sveučilišne bolnice. 
    – Sveučilišne bolnice odnosno klinički bolnički centri koji poznajemo u Hrvatskoj nisu ni približno nalik sveučilišnim bolnicama kakve poznaju svijet i Europa gdje takve ustanove liječe i istražuju, bolje obrazuju kadar, a naposljetku, i jeftinije su. Nažalost, ovdje se moramo osvrnuti na činjenicu da u Strategiji zdravstva Hrvatske do 2020. godine sveučilišna bolnica se nigdje ne spominje, iako sam u njezinoj izradi puno puta na to ukazivao, nitko nije čuo ili nije htio čuti – dodao je Šustić. 
    Prema njegov
Umirovljenici 
    
    Jučerašnja sjednica bila je prilika i za opraštanje od kolega koji su cjelokupni svoj radni vijek i znanje ugradili u riječki Medicinski fakultet. Novi umirovljenici su prof. dr. Željko Fučkar, prof. dr. Vladimir Ahel, prof. dr. Darko Manestar, prof. dr. Đulijano Ljubičić, dr. Jagoda Dabo, dr. Jasna Gobić, dr. Ivan Saftić i mr. sc. Fred Zeidler. 
    – U znanstvenom smislu dostigao sam razinu negdje između kišne gliste i portira u drvnoj industriji, ali po ovom vašem aplauzu vidim da sam ostavio nekog traga, poručio je Zeidler koji je uz dugogodišnju djelatnicu studentske službe Vlastu Böhm dobio najveći pljesak okupljenih kolega i studenata. 
    
Najbolji 
    
    Najboljom novodiplomiranom doktoricom medicine proglašena je Krisitina Ilić koja je ujedno i najbolja nova liječnica prema kriteriju prosječne ocjene iz kliničkih predmeta. Najbolji novi doktor dentalne medicine je Milan Pečnik, najbolje magistrice sanitarnog inženjerstva su Iva Kruljac i Barbara Turković, najbolja magistrica organizacije, planiranja i upravljanja u zdravstvu je Maja Lončarić, najbolja prvostupnica sestrinstva je Anita Vugec, najbolji prvostupnik medicinsko-laboratorijske dijagnostike je Aleksandar Sebastijanović, najbolja prvostupnica fizioterapije je Nikolina Gržinić dok je najbolja prvostupnica radiološke tehnologije Sara Devečerski. 
    Nagrade za najbolje studente dobili su Juraj Obradović, Matea Tomasić, Klara Pulić, Domagoj Vučić, Vera Tomas, Nives Žauhar, Goran Milohanić, Ema Saltović, Ana-Marija Pavletić, Nikolina Rumac, Deana Jurada, Irena Kaligari, Josipa Cvetko, Ivana Jelinek, Dora Mavra, Dina Ramić, Ira Mazul, Valentina Čalić i Ana Mohorić.
 
 im riječima, hemodijaliza koja je jedini vidljivi dio nove riječke bolnice i projekti od kojih je najveći projekt druge faze izgradnje bolnice odnosno ginekologija i pedijatrija, značajno su premali. Šustić je kašnjenje objasnio objektivnim i subjektivnim razlozima. 
    – Činjenica je da se na zagrebačko Rebro uvijek obraćalo puno više pažnje nego na nas. Kad je o subjektivnim razlozima riječ, nismo se adekvatno fokusirali i često smo bili na dva ili tri kolosijeka, rekao je Šustić podsjećajući okupljene da u ovom trenutku glavni cilj Medicinskog fakulteta treba biti ujedinjenje u zajedničku politiku bez partikularnih interesa. Pritom, nakon ulaska u EU, konkurencija više nije Zagreb ili Split, već Trst, Udine, Maribor i Graz. 
    Dekan Medicinskog fakulteta zahvalio se jučer ministru znanosti Željku Jovanoviću i rektoru Sveučilišta u Rijeci Peri Lučinu na velikoj pomoći kod osnivanja novog fakulteta zdravstvenih studija koji će startati iduće godine. S druge strane, u njegovom mandatu samo u infrastrukturu Medicinskog fakulteta u Rijeci uloženo je 23 milijuna kuna vlastitih sredstava. 
    Na svečanoj sjednici dodijeljena su brojna priznanja studenima i profesorima pa je tako pročelnik Katedre za zarazne bolesti prof. dr. Ivica Pavić proglašen najboljim profesorom po mišljenju studenata. Najboljim znanstvenicima proglašeni su dr. Nina Pereza za područje temeljnih medicinskih znanosti i dr. Hrvoje Šimić na području kliničkih medicinskih znanosti.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk