''Povijest medicine neraskidivo povezana s povješću grada'', Novi list, 13. 12. 2013.
 
MEDICINSKI FAKULTET NOVA KNJIGA PROF. DR. AMIRA MUZURA
Povijest medicine neraskidivo povezana s poviješću grada
 
 
S predstavljanja knjige prof. dr. Amira Muzura * Foto: R. BRMALJRIJEKA » »Nezavršena povijest medicine u Rijeci – priča o gradu, ljudima i povijesti« nova je knjiga prof. dr. Amira Muzura predstavljena jučer na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Prema riječima predstavljača ova knjiga kroz povijest medicine zapravo priča i povijest Rijeke, a kako je kazao prof. dr. Ante Škrobonja radi se po mnogočemu intrigantnom uratku koji će iznenaditi mnoge, no oni koji prate situaciju shvatit će knjigu kao logičan nastavak priče koja se periodično pojavljuje u riječkoj medicinskoj povijesti. Naime, prvu knjigu ovog tipa prije 40-ak godina objavio je dr. Nikola Korin i zahvaljujući toj knjizi osnovano je društvo povjesničara medicine koje marljivo obrađuje ovakve teme. Muzur je, kako je dodao Škrobonja, vjerodostajn povjesničar, ali i literat. 
    – To je jedna ljubavna priča nadahnuta poviješću i svatko tko se bude bavio poviješću našeg kraja, trebat će ovu knjigu – istaknuo je Škrobonja. 
    Doc. dr. Vjekoslav Bakašun podsjetio je da je povijest Rijeke ujedno i priča o dva grada koja dijeli Rječina. 
    – Vjerujem da je ovo prilično pošten naslov jer nema te povijesti koja zavrsena – kazao je autor knjige podsjećajući da je Rijeka po mnogočemu u svojoj povijesti bila u samom europskom pa čak i svjetskom vrhu. Izuzev prve transplantacije, Muzur je podsjetio i na prve koronarografije, ugradnju umjetnog zaliska i bajpasa. Zaključio je da danas, kad se u medicini priča o nekim drugim temama poput sveučilišne bolnice, ovakav podsjetnik može dobro doći.

B. ČALUŠIĆ
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk