''Riječka studentica promotor Danske'', Novi list, 16. 12. 2013.
 
TEA MUŽIĆ MLADA DANSKA AMBASADORICA DOBRE VOLJE
Riječka studentica promotor Danske
Titulu ambasadora 22-godišnja Cresanka stekla je odlukom danskog ministra obrazovanja Mortena Ostergaarda, a zadatak joj je prenositi mogućnosti koje Danska nudi u pogledu razmjene studenata i karijere 

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Jako sam sretna što su me izabrali – Tea MužićRIJEKA » Danski ministar obrazovanja Morten Ostergaard izabrao je hrvatsku studenticu Teu Mužić za Youth Goodwill Ambassador of Denmark. Tea je 22-godišnja studentica fizike na Sveučilištu u Kopenhagenu koja je na riječkom Sveučilištu završila preddiplomski studij fizike, a ove je jeseni krenula na dvogodišnji diplomski studij fizike na Niels Bohr Institute, Faculty of Science, University of Copenhagen. Titula koja joj je dodijeljena podrazumijeva zalaganje za studentsku razmjenu, interkulturalno znanje i mogućnosti karijera. 
    – Kad sam stigla u Dansku, prijavila sam se za Youth Goodwill Ambassador of Denmark i jako sam sretna što su me izabrali. Zadatak ambasadora je promicanje Danske mojim kolegama u Hrvatskoj, s ciljem dijeljenja moje osobne priče o međunarodnoj mobilnosti studenata, njegovanja interkulturalne razmjene i globalne mogućnosti za karijeru, kaže Tea. 
    Novopečena danska studentica i ambasadorica podrijetlom je iz Cresa gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, a u tom je periodu, kaže, na državnom natjecanju iz matematike osvojila dvanaesto mjesto te je sudjelovala na ljetnim školama znanosti u Višnjanu i Petnici. Tea je predstavljala Hrvatsku na Forumu znanosti u Londonu i CERN-u u Genevi, a za vrijeme studiranja na riječkom Sveučilištu dobila je i Rektorovo priznanje za izvrsnost te novčanu nagradu Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Kao glavni razlog za odabir Danske za mjesto studiranja Tea ističe visoku kvalitetu života, nastavne metode i akademske standarde sveučilišta, kao i mogućnosti zapošljavanja. 
    – U ovih nekoliko mjeseci boravka u Danskoj, primijetila sam kako ambijent u zemlji i obrazovni sustavi stimuliraj
Ukupno 350 amabasadora 
    
    Danska je prepoznata kao Zemlja najsretnijeg naroda na svijetu, visoke razine obrazovanja njenih građana, jedinstvenog sustava socijalne skrbi i globalnih »zelenih« lidera s visokim BDP-om, a dobro poznate tvrtke uključuju brodarskog diva Maersk i proizvođača igračaka LEGO. Prema danskom Ecomic Council of Labour Movement (ECLM), danske tvrtke će do 2020. g. imati manjak od 21 tisuće zaposlenika s višim obrazovanjem. Stoga je bitno privući i zadržati strani talent te je to razlog što su Copenhagen Capacity, Wonderful Copenhagen i Danish Agency for Universities and Internationalisation udružili snage kako bi osnovali Youth Goodwill Ambassador Corps, koji sada čini blizu 350 sadašnjih i bivših međunarodnih studenata na višim obrazovnim ustanovama.
 u kreativnost općenito, toleranciju i adekvatno potiču novi i drugačiji način razmišljanja. Odabrala sam Dansku jer sam htjela nastaviti s obrazovanjem u krugu ljudi koji dolaze iz svih krajeva svijeta sa zajedničkom željom za napretkom. Dolazeći iz različitih sredina oni donose različite ideje, različite načine razmišljanja, ali i više kreativnosti u rješavanju zadataka i problema. Biti dio Youth Goodwill Ambassadors Corps dozvoljava meni i drugim mladim ljudima da iskoristimo prilike koje nam se ovdje nude što će nam omogućiti da u konačnici postanemo konkurenti stručnjaci iz svojih područja. U poslovima koje obavljam kao ambasadorica inspirirana sam raznolikošću kultura, ideja i stavova iz prve ruke. Dana mi je mogućnost biti na izvoru informacija vladinih i industrijskih planova i strategija u razvoju znanosti, kao i kako da se akademsko znanje primijeni u komercijalnom poslovanju, kaže Tea. 
    Dodajući kako trenutno slobodno vrijeme koristi za učenje danskog jezika Tea ističe da je među njenim planovima za budućnost nakon završetka diplomskog studija nastavak školovanja na doktorskom studiju. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk