''Stipendije za 23 buduća pomorca'', Novi list, 19. 12. 2013.
POMORSKI FAKULTET POTICAJI STUDENTIMA POMORSKOG FAKULTETA I UČENICIMA POMORSKIH ŠKOLA IZ BAKRA I MALOG LOŠINJA

Diplomanti ovog fakulteta danas su zapovjednici najvećih kontejnerskih brodova na svijetu, vrijednih milijardu dolara, ili pak najvećih LNG tankera, kazao je dekan Serđo Kos, ističući izvrsnost kao najtraženiju karakteristiku na svjetskom tržištu
 
 
Ugovore o stipendiranju potpisala 23 studenta i učenikaRIJEKA » Nove 23 stipendije dodijelilo je Ministarstvo prometa, pomorstva, prometa i infrastrukture učenicima i studentima pomorskih učilišta na području Primorsko-goranske županije. Ugovore za dodjelu stipendija za šestero studenata Pomorskog fakulteta u Rijeci, te sedamnaestero učenika Pomorske škole Bakar i Srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja na svečanosti održanoj u Velikoj vijećnici Pomorskog fakulteta potpisao je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić. On je istaknuo kako je Vlada Republike Hrvatske još 2006. godine pokrenula projekt stipendiranja studenata i učenika nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera, kako bi popularizirala pomorska zvanja, te zaustavila tadašnji trend pada upisa u pomorske škole i na fakultete.
    – U razdoblju od 2006. godine do danas, Ministarstvo je dodijelilo stipendije za oko 800 učenika i 260 studenata, kojima je isplaćeno više od 27 milijuna kuna, kazao je Antešić.
    U ovoj je školskoj i akademskoj godini dodijeljeno ukupno 60 stipendija, 48 za učenike i 12 za redovne studente pomorskih fakulteta.
    – Uz stipendiranje učenika i studenata provodimo cijeli niz aktivnosti i mjera koje za cilj imaju jačanje položaja hrvatskog pomorca na zahtjevnom svjetskom tržištu, kao što su zadržavanje najviših standarda u obrazovanju i certificiranju pomoraca, te primjena najviših standarda zaštite na radu, te životnih i radnih uvje
Vjetar u studentska jedra
   
    Stipendija od 1.200 kuna mjesečno itekako će popraviti uvijek napregnuti studentski budžet, potvrdio je Adrian Wolf, student druge godine brodostrojarstva iz Rijeke.
    – Troškovi studentskog života nisu mali. Dakako da će mi ovo biti velika pomoć, jer živim samo s majkom, a ako nešto ostane, pospremit ću to za budućnost, rekao je. Slično razmišlja i Matej Martinović, brucoš na nautičkom smjeru.
    – Olakšat će mi studiranje, ali i pristup stvarima potrebnim za edukaciju i hobi kojim se bavim. Bi li stipendija trebala biti veća? Mislim da je i ovaj iznos zadovoljavajući, ocjenjuje Martinović.
ta na brodu, uz kontinuirano unapređenje procesa zapošljavanja pomoraca. Od iduće godine kroz tonnage tax poticat ćemo ukrcaj mladih pomoraca, kadeta i asistenata na brodove pod hrvatskom zastavom, a Zakonom o trošarinama od srpnja su brodari u nacionalnoj plovidbi oslobođeni trošarina za gorivo, čime se potiče razvoj linijskog obalnog prijevoza, kazao je Antešić, posebno istaknuvši kako su ovogodišnji stipendisti postigli izuzetno visok prosjek ocjena – među učenicima kojima je dodijeljena stipendija najniži je prosjek ocjena 4,1, a među studentima 4,3.
    Uspješnost studenata i učenika koji su primili stipendije u prvi je plan stavio i domaćin, dekan Pomorskog fakulteta Serđo Kos.
    – Izvrsnost je na svjetskom tržištu najznačajnija i najtraženija karakteristika. To su pokazali i diplomanti ovog fakulteta koji su danas zapovjednici najvećih kontejnerskih brodova na svijetu, vrijednih milijardu dolara, ili pak najvećih LNG tankera, kazao je Kos.
    Koliko su pomorska zanimanja posljednjih godina postala popularna među mladima govori i podatak što ga je iznio ravnatelj Srednje pomorske škole Bakar Gordan Papeš – od svih strukovnih srednjih škola u PGŽ jedino je ona u Bakru upisala čak pet prvih razreda. Razlog tolikoj navali na školu sigurno dijelom leži u projektu stipendiranja, ali ponajviše u dubokoj krizi domaćeg gospodarstva zbog koje je pomorački kruh, sa svih sedam kora, jedina perspektiva za sve veći broj mladih.

M. GLAVAN 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk