''Interdisciplinarni pristup Beckettovom svijetu'', Novi list, 16. 1. 2014.

SKC RIJEKA
PREDSTAVA »I... DIVAN DAN« PREMJERNO U NEDJELJU
Prostor u kojem se igra predstava Valentine Lončarić i Nine Sabo, nekadašnji prostor šanka kafea »Gal«, idealan je jer daje mogućnost za klaustrofobičnu beckettovsku atmosferu
 
 
Ivana Butković, Zoran Baljak, Rade Šerbedžija, Valentina Lončarić i Nina Sabo  * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » U Maloj dvorani Filodrammatica, u nedjelju 19. siječnja, s početkom u 20 sati, premijerno se igra naslov »I... divan dan« u produkciji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, a u režiji, dramatizaciji i izvedbi glumica Valentine Lončarić i Nine Sabo. Radi se o prvoj produkciji u sklopu SKC-ovog projekta »Produkcija izvedbeno-kazališnih predstava«, a sam je projekt SKC-a pokrenut s ciljem obogaćivanja kazališne ponude studentskoj populaciji te pružanja mogućnosti za stvaranje mladim redateljima i glumcima – objasnio je Zoran Baljak, voditelj SKC-a, napominjući da je u tijeku i natječaj za studentske projekte s područja kulture.
    O predstavi koja je nastala na dva kolegija drugog stupnja sveučilišnog studija »Gluma, mediji i kultura«, koji su nedavno završile dvije protagonistice predstave, govorio je njihov mentor, prof. Rade Šerbedžija:
    – Predstava je počela nastajati dok smo na drugoj studijskoj godini radili temu »teatar apsurda« na klasi Gluma i laboratorij režije. Krenuli smo dakako od Becketta i njegovih »Sretnih dana/Happy Days«, kojeg smo temeljito istražili, a onda krenuli u varijacije. Nismo željeli Vinnie u pijesku, već u nekim okolnostima u kojima bi mlada glumica kao što je Valentina Lončarić mogla naći svoj glumački izraz, uz Ninu Sabo u ulozi Glorije. Odlučili smo se za priču nakon prometne nesreće i posljedica moždanog udara, okolnosti koje su glumice podrobno istražile u realnim uvjetima, gradeći postepeno svoju predstavu koja ostaje vjerna Beckettovom svijetu.
 
Valentina i Nina
   
    Valentina Lončarić rođena je 1981. u Zagrebu gdje je diplomirala komparativnu književnost i filozofiju, a zatim na poslijediplomskom studiju »Gluma, mediji i kultura« u Rijeci. Glumom se počinje baviti u glumačkom studiju Teatra »Exit«, a zatim u glumačkom studiju »Kubus« u Zagrebu. Polazila je kazališne i glumačke radionice, posuđivala glas u animiranim filmovima, glumila u lutkarskim predstavama i predstavama za djecu i za odrasle.
    Nina Sabo rođena u 1983. u Osijeku, u Zagrebu završava studij filozofije i religijske kulture, uz koji pohađa glumački studio Teatra »Exit«, kasnije »Kubus« te glumačke radionice. U Rijeci završava studij »Gluma, mediji i kultura«. Glumila je u predstavama »Točka i Šiš« (Toma Zidić), riječkim studentskim predstavama »Sluškinje«, »Rosenkrantz i Guildenstern su... Hamlet je...« i »Ptice«, »Crvenkapica, ali da ne bude vuka« (Đuro Rojić), »Neandertalix« (Marina Petković), »Dugonja, Trbonja, Vidonja« (Franka Perković) te u televizijskim i filmskim produkcijama »Otok ljubavi« (Jasmila Žbanić), »Oktolog« (Karpo Godina) te »Sonja i bik«, »Imaš signal?« i »Sin noći, brat sna« (Vlatka Vorkapić).
   Valentina Lončarić i Nina Sabo, rekle su da je predstava nastajala u razdoblju od skoro godinu dana:
    – Bio je to izazov vrijedan svakog uloženog trenutka – ujedinile smo znanje stečeno na studiju, referirajući se na realni život oko nas, rekla je Valentina Lončarić, dok je Nina Sabo istaknula dragocjenost kreativnog rada, uz mentorstvo profesora: – Ovakav interdisciplinarani pristup je put k novom kazalištu, čemu se jako radujemo i nadamo se – pod okriljem SKC-a – novim, dobrim predstavama.
    Scenografiju i kostime predstave »I... divan dan« potpisuje Ivana Butković, studentica poslije diplomskog studija na Fakultetu za primijenjenu umjetnost, koja je stalna suradnica studija Glume, kulture i medija. Rekla je da je vizualni dojam predstave – zajednički rad, a prostor u kojem se igra, nekadašnji prostor šanka kafea »Gal«, idealan je za ovu predstavu, jer daje mogućnost za klaustrofobičnu beckettovsku atmosferu.
S. HRIBAR

  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk