Za vanjsku suradnju Sveučilišta u Rijeci predviđeno 5 milijuna kuna
RIJEKA – Za potrebe financiranja vanjskih suradnika Sveučilišta u Rijeci ove je godine u državnom proračunu predviđeno 60 posto manje sredstava nego lani, a prema procjeni rektora prof. dr. Pere Lučina upitno je hoće li i ta umanjena sredstva uopće biti isplaćena. Upravo iz tog razloga na Senatu je usvojena preporuka da svi fakulteti, sukladno svojim mogućnostima, »srežu« broj vanjskih suradnika za čiji je rad samo prošle godine na riječkom Sveučilištu utrošeno nešto manje od 8 milijuna kuna.
  
    – Vanjski suradnici koštaju, a na razini države taj trošak godišnje iznosi 100 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima kojima se mogu osigurati plaće za 500 radnih mjesta s punim radnim vremenom. Ono što najviše košta nisu honorari, već način organiziranja vanjske suradnje. Najveći trošak su putni troškovi i smještaj vanjskih suradnika. Sveučilište u Rijeci ove je godine tražilo 10 milijuna kuna za vanjsku suradnju, a dobili smo svega 5 milijuna. Međutim i ta su sredstva upitna. Postoji mogućnost da idemo dalje na isti način s vanjskom suradnjom, a da ne znamo hoćemo li moći platiti te ljude. Stoga smo predložili da se sredstva namijenjena za vanjsku suradnju spuste na razinu sveučilišta te da svako sveučilište samostalno odlučuje kako će raspodijeliti ta sredstva, odnosno hoće li ih utrošiti na angažman vanjskih suradnika ili će ih pak upotrijebiti za otvaranje novih radnih mjesta.
  
    Općenito je sustav vanjske suradnje prilično neracionalno ustrojen i za fakultete znači velik trošak. S obzirom na nastalu situaciju preporučili smo fakultetima da smanje broj takvih suradnika, pojašnjava rektor.
    Dodajući kako »rezanje« broja vanjskih suradnika, kojem su pojedini fakulteti već pristupili, ne znači narušavanje nastavnog standarda, jer provođenje programa ne ovisi o vanjskoj suradnji, rektor zaključuje kako je vanjska suradnja za studente ipak prednost jer im omogućuje dodatna znanja i izloženost različitim profilima nastavnika.

Ingrid ŠESTAN
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk