''Nesagledive posljedice za Medicinski fakultet'', Novi list, 21. 1. 2014.

ŠUSTIĆ VS. HALLER
DEKAN MEDICINSKOG FAKULTETA RAVNATELJU KBC-a
Prof. dr. Alan Šustić traži ukidanje smjenskog rada, jer je kvalitetan nastavni proces praktički onemogućen, a znanstveno-istraživački rad izrazito otežan
 
 
Prof. dr. Alan ŠustićRIJEKA » Nesagledive posljedice za Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i sam KBC Rijeka imat će uvođenje smjenskog rada za što je dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Alan Šustić prozvao sanacijskog ravnatelja prof. dr. Hermana Hallera. Tim postupkom uprave KBC-a bez ikakve konzultacije s upravom Medicinskog fakulteta, Šustić je izrazio nezadovoljstvo, jer su dvije ustanove međuovisne i KBC je nastavna baza fakultetu. No, kvalitetan nastavni proces na većini studijskih programa (medicina, dentalna medicina, sestrinstvo, fizioterapija, primaljstvo) praktički je onemogućen, a znanstveno-istraživački rad izrazito otežan. Uvođenjem smjenskog rada nastavnici i suradnici u nastavi dovedeni su u poziciju da dio nastavnih obaveza obavljaju u slobodno vrijeme.
    – Vaša odluka vodi tome da će se dio kliničke nastave na jednom javnom i uglednom medicinskom visokom učilištu obavljati na volonterskoj bazi što je potpuno neprihvatljivo i zasigurno predstavlja europski presedan par excellence! Obzirom da ste nastavnik i predstojnik važne i velike katedre našeg fakulteta, poručuje Šustić Halleru, znate da se dio nastave koji je usmjeren stjecanju specifičnih kliničkih vještina i kompetencija isključivo uči u radu s bolesnicima i naprosto ga nije moguće ostvariti izvan radnog vremena. Gubitkom određenog broja nastavnika iz svakodnevnog edukacijskog procesa, implementacija Bolonjskog procesa kao temeljnog obrazovnog modela europskih sveučilišta postaje doslovno nemoguća misija. To je izravna posljedica uvođenja smjenskog rada kao što je izrazito otežan danas strukturirani mentorski sustav specijalističkog usavršavanja u RH. Neki će mentori, naime, svoje specijalizante moći osobno nadgledati svega 5-6 dana mjesečno.
    Reduciranje znanstveno nastavne djelatnosti na ionako skroman broj kliničkih istraživanja lijekova ili terapijskih i dijagnostičkih postupaka u KBC-u imat će direktne stručne i ekonomske implikacije na pad kvalitete liječenja naših bolesnika, poručuje Šustić navodeći kako putem dostupnih internetskih pretraživača nije našao niti jedan primjer akademske medicinske ustanove u kojoj nastavnici i suradnici rade u smjenama. Naposljetku, rad u smjenama prema Šustiću je u suprotnosti s deklaracijom iz Vilinusa (preporuke o modernoj organizaciji zdravstvenih sustava orjentiranih prema stanovništvu, održivih i inkluzivnih), dobroj praksi i logici funkcioniranja akademskih medicinskih ustanova u razvijenim zemljama.
    S molbom Halleru da u interesu sprječavanja ozbiljnog pada kvalitete stručnog, nastavnog i znanstvenog-istraživačkog rada u obje ustanove promijeni odluku o uvođenju smjenskog rada, dekan Šustić o svojem je pismu obavijestio i predsjednicu Sanacijskog vijeća KBC-a Rijeka Ljubica Đukanović, predsjednika Stručnog vijeća KBC-a Rijeka prof. dr. Damira Miletića, rektora Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Peru Lučina, i ministra znanosti, obrazovanja i sporta RH doc. dr. sc. Željka Jovanovića.

N. BERBIĆ

 

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk