''Za studentske stipendije 2,2 milijuna kuna'', Novi list, 29. 1. 2014.

SENAT SVEUČILIŠTA U RIJECI
USVOJEN NOVI SUSTAV STIPENDIRANJA STUDENATA


Za studentske stipendije 2,2 milijuna kn

 
 
 
RIJEKA » Senat Sveučilišta u Rijeci jučer je prihvatio novi sustav stipendiranja studenata prema kojem se stipendije više neće dodjeljivati samo na temelju izvrsnosti, već će se u obzir uzimati i drugi kriteriji kao što su deficitarnost zanimanja za koje se student obrazuje, a nudit će se i tzv. »living costs«, stipendije za pokriće troškova stanovanja i života, studentima izvan Rijeke, pa i Hrvatske. Najavljujući kako će prvi on-line natječaj biti raspisan u naredna dva tjedna, prorektorica za nastavu prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ističe da je ukupni fond stipendija 2,2 milijuna kuna. Taj iznos u cijelosti će se distribuirati prema studentima, a prvi će natječaj biti namijenjen stipendijama za izvrsnost redovitim studentima preddiplomskih, diplomskih i integriranih sveučilišnih te preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija.
    – Kroz taj će se natječaj distribuirati milijun kuna na način da će sto studenata dobiti stipendije u godišnjem iznosu od 10 tisuća kuna. Taj se natječaj financira sredstvima državnog proračuna, dok će se preostala četiri natječaja u veljači i ožujku financirati sredstvima programskih ugovora, najavljuje prorek
Novi mandat Jurjeviću
   
    Senat Sveučilišta jučer je potvrdio i odluku o izboru i imenovanju Dinka Jurjevića na mjesto ravnatelja Studentskog centra Rijeka na mandatno razdoblje od četiri godine. Riječ je o novom mandatu dosadašnjeg ravnatelja te ustanove.
torica.
    Riječ je o jedinstvenom sustavu stipendiranja koji u Hrvatskoj ne postoji, a razrađen je na temelju europskih iskustava. Tijekom veljače i ožujka studenti mogu očekivati natječaj za dodjelu 30 stipendija po 10 tisuća kuna namijenjenih promicanju socijalne dimenzije visokog obrazovanja, a dio stipendija odnosit će se i na ispunjenje strateških ciljeva Sveučilišta. Riječ je o stipendijama za deficitarna zanimanja, odnosno za prirodne, tehničke, medicinske znanosti i informacijske tehnologije. Cilj je povećanje broja studenata koji će završiti studije tih znanstvenih područja, a broj stipendija ovisit će o visini participacija studenta.
    Sustavom stipendija pokušat će se povećati i broj studenata diplomskih studija s obzirom da popunjenost upisne kvote preddiplomskih studija iznosi 96 posto, dok kod kvota diplomskih studija to nije slučaj, a osnovni je razlog mobilnost. Tim će se studentima također ponuditi 30 stipendija u godišnjem iznosu od 10 tisuća kuna. Isti broj stipendija s istim iznosom ponudit će se i stranim studentima, a riječ je o stipendijama za non-EU studente. Cilj dodjele trideset stipendija stranim studentima internacionalizacija je studija.

I. ŠESTAN KUČIĆ

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk