Menadžment hodočašća
Srijeda, 05.02.2014.
 
srijeda, 5. veljače 2014.
U Auli magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci danas je održano predstavljanje knjige Menadžment hodočašća i vjerskih događaja autora prof. dr. sc. Zdenka Cerovića i dr. sc. Patricije Zanketić. Knjiga multidisciplinarnog pristupa bavi se pitanjima vjerskog turizma i predstavlja prvo cjelovito djelo o toj temi na ovim prostorima. Djelo spaja znanost i praksu, predstavlja 21.  izdanje Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, u posljednje 2 godine, a prihvaćeno je i kao sveučilišni udžbenik.
Prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija obratila se prisutnima u ime Sveučilišta, domaćina predstavljanja. Profesorica Prijić istaknula je kako ova knjiga prati sve zahtjevnije svjetske trendove interdisciplinarnosti i na uspješan način povezuje turizam, ekonomiju i menadžment s jedne i društvo, religiju i kulturu s druge strane. Prorektorica je iskoristila priliku i navela Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu kao uspješan primjer prilagodbe institucije svijetu koji se brzo mijenja, što se očituje kroz doktorski studij ''Održivi razvoj'', kao i brojne programe cjeloživotnog obrazovanja koje Fakultet izvodi.
Dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prof. dr. sc. Jože Perić čestitao je autorima, a knjigu okarakterizirao kao ''biser'' u nizu sveučilišnih izdanja, upravo stoga što knjiga povezuje znanost sa stvarnim svijetom, odnosno praksom. Doc. dr. sc. Božidar Mrakovčić, predstojnik Teologije u Rijeci, uz čestitke autorima, rekao je da će knjiga svakako biti korisna i studentima teologije. Nakon uvodnih obraćanja uslijedio je glazbeni predah, pjesma Mom zavičaju u a capella izvedbi Karin Kuljanić. U izvođenju dobro znanih stihova Mili Sušaku, ah ne pozabi me…, poznatoj se riječkoj pjevačici pridružio i dobar dio uzvanika.
Nakon glazbenog predaha prisutnima se obratio professor emeritus Franjo Radešić, jedan od recenzenata knjige. Kazao je da su autori pošli od stava da su vjerski motivi za turistička putovanja slični u svim kulturama. Prof. dr. sc. Mato Bartoluci, također recenzent knjige, istaknuo je da se rijetki autori upuštaju u pisanje o ovakvim, još prilično neistraženim i nesistematiziranim temama te zaključio kako knjiga uspješno spaja tri područja: kulturu, vjeru i tržište. Poručio je autorima da su otvorili bitnu temu i da knjiga predstavlja dobar temelj za daljnja istraživanja tematike vjerskog turizma.
Doc. dr. sc. Jerko Valković s Teologije u Rijeci rekao je kako knjiga usustavlja društvene odnose čovjeka hodočasnika, koji je istovremeno i potrošač. Naglasio je da postoje bitne razlike između hodočasnika i turista, jer dok je hodočasnik spreman na trud i želi doživljaj Boga i svetoga, turist je spreman na dodir s drugim i drukčijim i želi odmor i mir.
Koautorica dr. sc. Patricia Zanketić, direktorica Turističke zajednice Općine Kršan pojasnila je da je knjiga prihvaćena kao sveučilišni udžbenik koji na 240 stranica povezuje vjerske elemente s turizmom, od sakralnih objekata do suvenira s vjerskim motivima. Dodala je kako je udžbenik namijenjen prvenstveno studentima, ali i djelatnicima u turizmu i široj javnosti.
Na kraju, autor knjige prof. dr. sc. Zdenko Cerović zahvalio se recenzentima, prijateljima i obitelji; svima onima koji su sudjelovali u nastanku ovog djela, kao i svima prisutnima na svečanom predstavljanju. Posebnu zahvalu uputio je dekanu Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prof. dr. sc. Joži Periću i Sveučilištu u Rijeci, na potpori u izdavanju.
''Ovo nije gotov rad. Na kraju knjige ostaju tri točkice… Pišite o tome!'', zaključio je profesor Cerović, a svečano predstavljanje završeno je podjelom i potpisivanjem primjeraka knjige te glazbenom točkom, istarskom narodnom melodijom u izvedbi Noela Šurana na šurlama.

Neven Protić
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk