Svečanom sjednicom Sveučilište u Rijeci obilježilo svoj dan
RIJEKA – Sveučilište u Rijeci ispunjenju vizije Hrvatske doprinosi istraživanjem i stvaranjem znanja, ali i sustavnom te kvalitetnom implementacijom Bolonjskog procesa – istaknuo je na jučerašnjoj svečanoj sjednici u povodu Dana riječkog Sveučilišta rektor prof. dr. Pero Lučin. Ustvrdio je i kako na Sveučilištu nisu zadovoljni prolaznošću studenata.
    – Iako se ukupna prolaznost, odnosno broj ostvarenih ECTS-a, bitno povećala, još uvijek velik broj studenata prve godine ne uspijeva ostvariti 60 ECTS bodova. Sveučilište se zalaže za društvo i politiku koja omogućuje svim građanima neograničenu mogućnost školovanja. Stoga je nužno omogućiti uspostavljanje sustava stipendiranja i izvan Državnog proračuna koji se neće oporezivati.
   
    Dodajući kako je u protekloj godini 40 riječkih studenata i 55 nastavnika boravilo na inozemnim institucijama, prof. dr. Lučin je najavio da će Sveučilište u ovoj godini postati punopravni član Erasmusa te se očekuje da će broj studenata koji odlaze u inozemstvo biti znatno veći, kao i broj studenata koji dolaze na riječko Sveučilište. Ocjenjujući useljenje u kampus jednako velikim izazovom kao što je njegova izgradnja, rektor je istaknuo da će se Sveučilište useliti u prostore koji su površinom dva puta veći od Instituta Ruđer Bošković, te predstavljaju polovicu prostora koje ima na raspolaganju Sveučilište u Grazu.
   
    Prema njegovom mišljenju, Kampus će imati posebno značenje za razvoj sveučilišne bolnice koja se nalazi u susjedstvu i s Kampusom čini jednu cjelinu, no napominjući kako je usprkos dugogodišnjoj tradiciji i značajnim dometima, riječko zdravstvo ipak u krizi, rektor je kao posebno zabrinjavajuću činjenicu apostrofirao zaostajanje u razvoju kliničkih medicinskih znanosti.
   
    – Tome svakako negativno doprinose sukobi unutar te iste zajednice, podvojenost upravljanja te sustavno kršenje temeljnih akademskih načela u radu i razvoju sveučilišne bolnice. Sveučilišna bolnica je strateško pitanje. Želimo li je, moramo puno više poraditi na strukturnim i kadrovskim promjenama oko kojih se moraju usuglasiti vodstva KBC-a, Medicinskog fakulteta, Sveučilišta, ali i šire zajednice, upozorio je rektor.
 
Ingrid ŠESTAN
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk