''DRINKADRIA za bolju vodoopskrbu'', Novi list, 11. 2. 2014.

GRAĐEVINSKI FAKULTET PARTNER U EUROPSKOM PROJEKTU »TEŠKOM« 6,6 MILIJUNA EURA

 
 
RIJEKA » Na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci jučer je započeo prvi trodnevni sastanak partnera u strateškom projektu »Networking for Drinking Water Supply in Adriatic Region« (DRINKADRIA) koji se sufinancira sredstvima iz Europske unije kroz program IPA Adriatic Cross Border Cooperation 2007-2013. Projekt je započeo u studenom prošle godine i trajat će 29 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 6,6 milijuna eura. Uz Hrvatsku, u projekt su uključene partnerske institucije iz zemalja Jadranske regije: Italije, Slovenije, BIH, Crne Gore, Srbije, Albanije i Grčke, a cilj je razviti strategije i procedure za sigurnu prekograničnu vodoopskrbu, imajući istovremeno u vidu upravljanje vodnim resursima u prekograničnom kontekstu, uzimajući u obzir klimatske promjene i specifični socio-ekonomski kontekst regije. Vodeći partner u projektu je »Consulta d’Ambito per il Servizio Idrico Integrato Orientale Triestino – CATO« / »Area Council for Eastern Integrated Water Service« iz Trsta.
    Građevinski fakultet jedan je od projektnih partnera s područja Hrvatske i ujedno voditelj jednog radnog paketa, za što će mu se dodijeliti 159 tisuća eura. Iako je riječki fakultet uključen u sve dijelove projekta DRINKADRIA, poseban doprinos dat će u dijelu koji se odnosi na gospodarenje prekograničnim vodnim resursima i vodoopskrbnim sustavima u kontekstu klimatskih promjena, kao i analizama potrošnje i gubitaka vode.
    Implementacijom projekta DRINKADRIA očekuje se razvijanje regionalne platforme koja će povezati stručnjake u području vodoopskrbe s naglaskom na razvoj sigurnosti i stabilnosti vodoopskrbe. U sklopu projekta razvit će se interna mrežna stranica za razmjenu podataka projektnih partnera i javna mrežna stranica na kojoj će se objavljivati značajne informacije o projektu, rezultati aktivnosti i provoditi diseminacija tih informacija. Očekuje se da implementacija projekta DRINKADRIA doprinese poboljšanju kvalitete vodoopskrbe i života na području čitave regije. Krajnja ciljna skupina je stanovništvo zemalja u regiji obuhvaćenoj projektom, a koja će biti opskrbljena pitkom vodom sigurnijim sustavima vodoopskrbe. Popratni rezultati su informiranje javnosti o važnosti očuvanja pitke vode i vodnih resursa za sadašnje i buduće generacije te će se u projektu generirati niz popratnih materijala edukativnog karaktera poput brošura i letaka, a bit će organizirani i znanstveno-stručni skupovi i radionice za stručnjake i znanstvenike te prezentacije za širu javnost. (I. Š. K.)

 


 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk