''EU ulaže u istraživanje i razvoj'', Novi list, 25. 2. 2014.
 
OBZOR 2020 INFO DAN O PROGRAMIMA JAČANJA EUROPSKE KONKURENTNOSTI


EU ulaže u istraživanje i razvoj

 
 
 
Ciljevi programa su ekonomski rast i nova radna mjesta   * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Info dan o europskom programu Obzor 2020 održan je u Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci, u organizaciji sveučilišnog Centra za EU projekte, u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU. Obzor 2020 financijski je instrument Europske unije za provedbu »Unije inovacija«, jedne od vodećih inicijativa strategije Europa 2020., kojom se namjerava osigurati konkurentnost Europe na svjetskom tržištu, putem ulaganja u istraživanje i razvoj. Sve u svrhu ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta. Za ove je ciljeve u sedmogodišnjem razdoblju osiguran proračun od gotovo 80 milijardi eura. Program potiče uključivanje inovativnih malih i srednjih poduzeća, za čije je sudjelovanje u 2014. i 2015. godini predviđeno 500 milijuna eura.
    – Misao vodilja novog okvirnog programa je nuđenje rješenja i odgovora na gospodarsku krizu, investiranja u buduće poslove i razvoj, rješavanja pitanja građana EU o njihovoj materijalnoj sigurnosti, općoj sigurnosti i okolišu, kao i jačanja globalne pozicije EU u istraživanjima, inovacijama i tehnologijama, objasnila je Katarina Vukušić.
    Struktura Obzora 2020. temelji se na tri glavna prioriteta: »Izvrsnoj znanosti«, »Industrijskom vodstvu« i »Društvenim izazovima«. (A. P.)

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk