Započeo projekt PACINNO
Utorak, 25.02.2014.

utorak, 25. veljače 2014.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt PACINNO – međunarodna mreža za poticanje inovacija. Konferenciju su održali prof. dr. sc. Stipan Jonjić, pročelnik Zavoda za histologiju i imunologiju i voditelj projekta PACINNO u Hrvatskoj, prodekan za znanstveno-istraživačku djelatnost i doktorske studije prof. dr. sc. Bojan Polić, prodekan za poslovne odnose prof. dr. sc. Tomislav Rukavina i Ani Gerbin, projektna menadžerica u Centru za proteomiku.

U skladu s novim ciljevima Europske unije i programom Obzor 2020, koji potiče gospodarski razvoj Europe kroz istraživanje i inovacije, grupa prof. dr. Stipana Jonjića s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u partnerstvu sa sedam institucija iz zemalja Jadranske regije te uz podršku Ministarstva poduzetništva i obrta, sudjeluje u strateškom projektu razvoja međunarodne platforme za poticanje inovacija kroz suradnju znanosti i industrije. Projekt, financiran sredstvima programa IPA Jadranske prekogranične suradnje 2007-2013, povezat će znanstvene institucije, nositelje inovacijskih politika te poslovne subjekte iz visokotehnoloških i tradicionalnih industrija kako bi se ostvarila suradnja na transferu znanja i tehnologija, uzimajući u obzir stvarne potrebe poduzeća u oslabljenim ekonomijama zemalja Jadranske regije.

 
Iako je u posljednjem desetljeću Hrvatska uvela značajne promjene na institucionalnoj razini s ciljem stvaranja boljeg okruženja za jačanje gospodarstva, razina inovativnosti hrvatskog gospodarstva i dalje zaostaje za europskim prosjekom, a razina tehnološkog transfera, koji podrazumijeva čvrstu suradnju znanosti i industrije, daleko je od zadovoljavajuće.
 
Svrha projekta Platform for trans-Academic Cooperation in Innovation – PACINNO je razvitak zajedničke platforme za rast i širenje inovacija zemalja Jadranske regije. Koordinator projekta je Sveučilište u Trstu, uz usku suradnju slovenskog partnera COBIK - Centra za izvrsnost u biosenzorima, instrumentaciji i procesnoj kontroli te šest sveučilišta i znanstvenih instituta iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Srbije i Hrvatske. Projekt se financira sredstvima programa IPA Jadranske prekogranične suradnje 2007-2013 u iznosu 528.213,14 EUR za hrvatskog partnera tijekom 29 mjeseci.
 
Ciljevi projekta PACINNO ostvarivat će se u tri područja djelovanja: istraživanje najboljih praksi, edukacija ljudskih potencijala i transfer znanja u području inovacija. Prvi dio uključuje opsežno istraživanje inovativnih poduzeća i inovacijskih politika na području Jadranske regije, čiji rezultat će biti prikaz i prijenos najboljih praksi među partnerima. Druga faza projekta je provođenje MBA programa edukacije za znanstvenike u organizaciji slovenskog partnera, kako bi se potaknuo razvoj njihovih poduzetničkih ambicija i vještina. Treća faza odnosi se na praktične aktivnosti transfera znanja: provedbu pilot-projekta osnivanja start-up poduzeća baziranih na novim znanstvenim i tehnološkim otkrićima, uspostavu i jačanje ureda za transfer tehnologije te organiziranje investicijskih konferencija.

Osim što omogućuje zapošljavanje čak osam stručnjaka iz područja ekonomije i biomedicine na Medicinskom fakultetu u Rijeci, projekt će proizvesti brojne dugoročne koristi za Regiju. Primjerice, pronalaženjem investitora za uspješne projekte iz Hrvatske direktno će se pridonijeti rastu gospodarskih aktivnosti temeljenih na znanju. Ciljevi projekta u skladu su s nastojanjima Sveučilišta u Rijeci i Medicinskog fakulteta za ostvarivanje veće razine translacije znanja u poslovni sektor.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk