''Grupi prof. dr. Jonjića pola milijuna eura'', Novi list, 26. 2. 2014.

POTICANJE INOVACIJA MEDICINSKI FAKULTET S PARTNERIMA U EUROPSKOM PROJEKTU


Grupi prof. dr. Jonjića pola milijuna eura


 
U partnerstvu s institucijama iz zemalja Jadranske regije sudjelovat će u strateškom projektu poticanja inovacija, što će omogućiti zapošljavanje čak osam stručnjaka iz područja ekonomije i biomedicine, ali i proizvesti brojne dugoročne koristi za gospodarstvo

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Bojan Polić,  Stipan Jonjić i   Tomislav Rukavina   * Foto: S. JEŽINARIJEKA » U skladu s novim ciljevima Europske unije i programom Obzor 2020, koji potiče gospodarski razvoj Europe kroz istraživanje i inovacije, grupa prof. dr. Stipana Jonjića s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u partnerstvu sa sedam institucija iz zemalja Jadranske regije te uz podršku Ministarstva poduzetništva i obrta, sudjeluje u strateškom projektu razvoja međunarodne platforme za poticanje inovacija kroz suradnju znanosti i industrije. Riječ je o projektu »Platform for trans-Academic Cooperation in Innovation – PACINNO« koji se financira sredstvima programa IPA Jadranske prekogranične suradnje 2007-2013 u iznosu od 528 tisuća eura za hrvatskog partnera tijekom 29 mjeseci. Osim što omogućuje zapošljavanje čak osam stručnjaka iz područja ekonomije i biomedicine na Medicinskom fakultetu u Rijeci, prema najavama prof.dr. Jonjića projekt će proizvesti brojne dugoročne koristi za regiju.
   
Veza s gospodarstvom

Primjerice, pronalaženjem investitora za uspješne projekte iz Hrvatske direktno će se pridonijeti rastu gospodarskih aktivnosti temeljenih na znanju, a ciljevi projekta u skladu su s nastojanjima Sveučilišta u Rijeci i Medicinskog fakulteta za ostvarivanje veće razine translacije znanja u poslovni sektor.
    Naime, projekt će povezati znanstvene institucije, nositelje inovacijskih politika, te poslovne subjekte iz visokotehnoloških i tradicionalnih industrija, kako bi se ostvarila suradnja na transferu znanja i tehnologija, uzimajući u obzir stvarne potrebe poduzeća u oslabljenim ekonomijama zemalja Jadranske regije. Svrha je projekta razvitak zajedničke platforme za rast i širenje inovacija zemalja Jadranske regije, a koordinator je Sveučilište u Trstu, uz usku suradnju slovenskog partnera COBIK – Centra za izvrsnost u biosenzorima, instrumentaciji i procesnoj kontroli te šest sveučilišta i znanstvenih instituta iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Srbije i Hrvatske.
   
Tri faze

Ciljevi projekta PACINNO ostvarivat će se u tri područja djelovanja: istraživanje najboljih praksi, edukacija ljudskih potencijala i transfer znanja u području inovacija. Prvi dio uključuje opsežno istraživanje inovativnih poduzeća i inovacijskih politika na području Jadranske regije, čiji rezultat će biti prikaz i prijenos najboljih praksi među partnerima. Druga faza projekta je provođenje MBA programa edukacije za znanstvenike u organizaciji slovenskog partnera, kako bi se potaknuo razvoj njihovih poduzetničkih ambicija i vještina, a treća faza odnosi se na praktične aktivnosti transfera znanja: provedbu pilot-projekta osnivanja start-up poduzeća baziranih na novim znanstvenim i tehnološkim otkrićima, uspostavu i jačanje ureda za transfer tehnologije te organiziranje investicijskih konferencija.
 

 


 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk