''Povreda prava osobnosti tema o kojoj se malo zna'', Novi list, 1. 3. 2014.

PRAVNI FAKULTET KONFERENCIJA U RIJECI OKUPILA NIZ EKSPERATA
 

Povreda prava osobnosti tema o kojoj se malo zna


 
Zakonske propise treba prilagoditi novim okolnostima. Povreda prava osobnosti na internetu poseban je problem, jer je teže identificirati onoga tko nanosi štetu
 
 
O povredi prava osobnosti u Hrvatskoj se premalo govori, rečeno je na konferenciji u Rijeci   * Foto: V. KARUZARIJEKA » »Povreda prava osobnosti u hrvatskom i europskom pravu« naziv je konferencije koju su jučer na Pravnom fakultetu organizirale Hrvatska udruga za poredbeno pravo i Zavod za europsko i usporedno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Konferencija je okupila niz eminentnih stručnjaka među kojima je bila i sutkinja Općeg suda Europske unije prof. dr. Vesna Tomljenović te suci Ustavnog suda prof. dr. Aldo Radolović i dr. Marko Babić, kao i bivši predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić. Naglašavajući kako je povreda prava osobnosti izuzetno zanimljiva i diskutabilna tema o kojoj se malo zna, prof. dr. Tomljenović je izrazila nadu da će konferencija polučiti veću zainteresiranost pravnika i s
U korist žrtava
   
    Govoreći pak o odmjeravanju pravične sudske novčane naknade zbog povrede prava osobnosti, Ivica Crnić je upozorio da se naknade danas određuju prema orijentacijskom kriteriju koje utvrđuje Vrhovni sud, a koji nisu mijenjani više od 11 godina.
    – Problem je u tome što sudovi dosuđuju manje naknade nego nekada pa je slučaj da žrtve raznih štetnih događanja kao što su prometne nesreće i slično danas dobivaju naknadu koja je za 35 do 40 posto manja nego prije dvanaest godina. Razlog tome je inflacija, istakuo je Crnić te uputio poziv sudovima da tu praksu promijene u korist žrtava.
udaca za tu temu.
    – Riječ je o temeljnom ljudskom pravu. Radi se o širokom konceptu koji je teško prepoznatljiv, a s istim pitanjem suočavaju se i druge europske zemlje. Međutim, razlika je u tome što se u tim zemljama više raspravlja o povredi prava osobnosti nego u Hrvatskoj, kazala je prof. dr. Tomljenović.
    Okupljeni stručnjaci raspravljali su o povredi prava osobnosti putem interneta, kao i u medijima, a predstavljajući primjere iz sudske prakse, prof. dr. Maja Bukovac Puvača s riječkog Pravnog fakulteta upozorila je na apsurd koji proizlazi iz Zakona o medijima koji ne omogućava pravičnu novčanu naknadu oštećenom. Proučavanjem desetogodišnje sudske prakse Zakona i pedesetak presuda koje su stigle do Vrhovnog suda, prof. dr. Bukovac Puvača došla je do saznanja da su oštećeni koji traže naknadu štete putem Zakona o medijima u nepovoljnijem položaju od slučajeva povrede prava osobnosti koji su se dogodili izvan medijskog prostora.
    – Vjerojatno postoji bojazan da se Zakonom o medijima ne suzi sloboda govora što je dovelo do apsurda. Problem je i što sudska zaštita dolazi prekasno, i do sedam godina, a svrha zaštite je da to bude odmah, naglasila je prof. dr. Bukovac Puvača. Predsjednica Organizacijskog odbora doc. dr. Ivana Kunda najavila je izdavanje Zbornika radova s izlaganjima.

I. ŠESTAN KUČIĆ

 

 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk