''Stipendije od 1.000 kuna za sto najboljih studenata'', Novi list, 4. 3. 2014.
 

SVEUČILIŠTE
RASPISAN NATJEČAJ ZA IZVRSNOST


Stipendije od 1.000 kuna za sto najboljih studenata


 
Online prijavu na natječaj studenti su obvezni izvršiti najkasnije do 12. ožujka. Stipendije će se dodjeljivati na osnovu dva kriterija, uspješnosti i posebnih postignuća
 
 
Konačnu odluku od dodjeli stipendija donijet će Senat   * Foto: FOTO ARHIVRIJEKA » Sveučilište u Rijeci objavilo je Natječaj za dodjelu 100 stipendija za izvrsnost redovitim studentima preddiplomskih, diplomskih i integriranih sveučilišnih studija te preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija Sveučilišta za 2013/2014. akademsku godinu. Stipendije će se financirati iz javnih proračunskih sredstava, a mjesečni iznos stipendije je tisuću kuna. Taj će se iznos isplaćivati u razdoblju od 10 mjeseci, od listopada 2013. do srpnja 2014. godine, a online prijavu na natječaj za stipendije za izvrsnost studenti su obvezni izvršiti najkasnije do 12. ožujka.
    Stipendije će se dodjeljivati na osnovu dva kriterija, uspješnosti i posebnih postignuća, a kriterij uspješnosti za studente viših godina studija podrazumijeva ostvarenih najmanje 55 ECTS bodova u prethodnoj godini studija te da se po prosječnoj ocjeni svih položenih ispita tijekom studija nalaze u 10 posto najboljih studenata na svojoj godini, dok za studente prve godine kriterij uspješnosti podrazumijeva da se nalaze u 10 posto najbolje rangiranih na konačnim listama za upis studija. Pod posebnim postignućima i aktivnostima podrazumijevaju se pak osvojene nagrade i priznanja, ali i volonterski rad te sudjelovanje u programima aktivnosti.
    Za potrebe odabira najboljih kandidata rektor će imenovati evaluacijski odbor koji će izvršiti procjenu prijava, a konačnu odluku o dodjeli stipendija donijet će Senat. Kroz stipendije za izvrsnost Sveučilište će u ovoj akademskoj godini prema student
Stipendije će biti ponuđene i non-EU studentima
   
    Sustavom stipendija pokušat će se povećati i broj studenata diplomskih studija s obzirom da popunjenost upisne kvote preddiplomskih studija iznosi 96 posto, dok kod kvota diplomskih studija to nije slučaj, a osnovni je razlog mobilnost. Tim će se studentima također ponuditi 30 stipendija u godišnjem iznosu od 10 tisuća kuna. Isti broj stipendija s istim iznosom ponudit će se i stranim studentima, a riječ je o stipendijama za non-EU studente. Cilj dodjele trideset stipendija stranim studentima internacionalizacija je studija.
ima distribuirati ukupno milijun kuna, a riječ je tek o prvom u nizu natječaja za stipendije koji će biti objevljeni. Naime, od ove akademske godine uveden je novi sustav stipendiranja studenata prema kojem se stipendije više neće dodjeljivati samo na temelju izvrsnosti, već će se u obzir uzimati i drugi kriteriji kao što su deficitarnost zanimanja za koje se student obrazuje, a nudit će se i tzv. »living costs«, stipendije za pokriće troškova stanovanja i života, studentima izvan Rijeke, pa i Hrvatske. Ukupni fond stipendija je 2,2 milijuna kuna, a za razliku od natječaja za izvrsnost koji se financira sredstvima državnog proračuna, preostala četiri natječaja financirat će se sredstvima programskih ugovora.
    Riječ je o jedinstvenom sustavu stipendiranja koji u Hrvatskoj ne postoji, a razrađen je na temelju europskih iskustava. Tijekom ožujka studenti mogu očekivati natječaj za dodjelu 30 stipendija po 10 tisuća kuna namijenjenih promicanju socijalne dimenzije visokog obrazovanja, a dio stipendija odnosit će se i na ispunjenje strateških ciljeva Sveučilišta. Radi se o stipendijama za deficitarna zanimanja, odnosno za prirodne, tehničke, medicinske znanosti i informacijske tehnologije. Cilj je povećanje broja studenata koji će završiti studije tih znanstvenih područja, a broj stipendija ovisit će o visini participacija studenta.

I. ŠESTAN KUČIĆ

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk