''Personalizirana medicina više nije daleka budućnost'', Novi list, 6. 3. 2014.

SIMPOZIJ
  SUTRA PRVO U NIZU OKUPLJANJA VRHUNSKIH STRUČNJAKA


Personalizirana medicina više nije daleka budućnost


 
Personalizirana medicina promijenit će sliku medicine: pacijent više neće biti ovisan o liječniku, već će on biti odgovoran za svoje zdravlje, kazao je prof. dr. Pavelić
 
 
Prof. dr. Krešimir Pavelić, akademik Daniel Rukavina i prof. dr. Nada Bodiroga Vukobrat najavili simpozij * Foto: R. BRMALJRIJEKA » »Personalizirana medicina: novi medicinski i društveni izazov« naslov je simpozija koji će biti održan sutra u Sveučilišnom kampusu na Odjelu za biotehnologiju. Organiziraju ga Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Jean Monnet međunarodni sveučilišni centar izvrsnosti te riječka podružnica Hrvatskog liječničkog zbora. Program i ciljeve ovog simpozija na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavili su akademik Daniel Rukavina, predsjednik Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu, prof. dr. Krešimir Pavelić, voditelj Odjela za biotehnologiju te prof. dr. Nada Bodiroga-Vukobrat, voditeljica Jean Monnet međunarodnog sveučilišnog centra izvrsnosti i pročelnica katedre za društveno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci.
    Prema riječima akademika Rukavine, cilj Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu, koji je ujedno jedini zavod HAZU-a izvan Zagreba, okupljanje je vrhunskih medicinskih potencijala i njihovo povezivanje s vrhunskim kliničkim grupama i interdisciplinarnim granama. Na taj način bit će formirani timovi koji idu prema translacijskim istraživanjima i otvoren put prema prijavama na razne projekte.
    – Na tragu svega toga započinjemo i s održavanjem simpozija. Bit će ih čitav niz, a simpozij posvećen personaliziranoj medicini prvi je u tom nizu. Personalizirana medicina zapravo je paradigma ne tako daleke budućnosti. Riječ je o medicini okrenutoj prema osobi i pojedinicu, temeljenoj na suvremenim mogućnostima, istaknuo je akademik Rukavina.
    Prema riječima organizatora, na simpoziju će sudjelovati i ministar zdravlja, prof. dr. Rajko Ostojić, ali ne u ulozi ministra, već u ulozi medicinskog stručnjaka. Pored domaćih stručnjaka, svoja će predavanja na simpoziju održati i brojni predavači s inozemnih instituta, poput direktora Instituta Max-Planck za socijalno pravo i politiku prof. Urlicha Beckera.
    – Personalizirana medicina promijenit će sliku medicine: pacijent više neće biti ovisan o liječniku, već će on biti odgovoran za svoje zdravlje, a farmakološka era bit će zamijenjena preventivnom erom, kazao je prof. dr. Pavelić, dodavši da je preventivna medicina predmet glavnih istraživačkih projekata u medicini na koje se na razini Europske unije izdvaja osamdesetak milijardi eura. Medicinska istraživanja trebala bi transformirati postojeći zdravstveni sustav u kojem danas vladaju lijekovi »blockbusteri«, koji su u mnogim slučajevima nedjelotvorni u čak 70 posto pacijenata s obzirom da su dizajnirani na principu »jedan lijek za sve«.
    – Okupljamo tim koji neće činiti samo istraživači, već i pravnici, ekonomisti i bioetičari jer se samo sinergijom vrhunskih saznanja može postići revolucija, poručila je prof. dr. Bodiroga Vukobrat.

B. ČALUŠIĆ

 


 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk