Ograničeno sudjelovanje Švicarske u programima EU
Slijedom rezultata referenduma održanog  9. veljače 2014. na kojem su se građani i kantoni Švicarske Konfederacije većinski izjasnili za promjenu pravila kojima se uređuje pitanje imigracije u toj zemlji promjenio se i status te zemlje prilikom pristupanja EU programima.

Naime, radi rezultata referenduma upitna je postala  provedba Sporazuma o slobodi kretanja osoba između EU i Švicarske. Upravo nemogućnost primjene Sporazuma za sobom povlači i nemogućnost potpisivanja dodatnog Protokola, koji bi omogućio da se Sporazum počne primjenjivati i na Hrvatsku.

Radi navedenog EU i švicarske vlasti usuglasile su se da privremeno zaustave tekuće pregovore o sudjelovanju Švicarske u Erasmus+ programu i Obzoru 2020. prema dosadašnjim uvjetima.
Tako se Švicarska više ne smatra programskom zemljom u programu Erasmus+ te se u programu Obzor 2020. od sada smatra trećom zemljom, što znači da se ne ubraja u minimalan broj partnera potreban za prijavu pojedinih projekata.
Više o statusu Švicarske u aktivnostima programa Erasmus+ možete pročitati na
mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU, a najčešća pitanja o njihovom sudjelovanju u programu Obzor 2020. na mrežnim stranicama Europske komisije.

Navedeno ne znači da Švicarski sudionici ne mogu sudjelovati u projektima, već samo da se promijenio njihov status te da o tome trebate voditi računa pri prijavi projekata.

Više možete pročitati i na stranicama Švicarskog državnog tajništva:
-
Erasmus+

-
Obzor 2020.

 
 
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk