''Drugačiji pristup liječenju pacijenata'', Novi list, 8. 3. 2014.

PERSONALIZIRANA MEDICINA
SIMPOZIJ U KAMPUSU


Drugačiji pristup liječenju pacijenata 
Trebamo novu medicinu jer s današnjom koja ne može riješiti neke osnovne probleme, poput virusnih infekcija ili rezistencije, ne možemo biti zadovoljni, rekao prof. Pavelić
 
 
Na simpoziju održanom u Kampusu tražilo se mjesto više  * Foto: R. BRMALJRIJEKA » Pravi tretman za pravu osobu u pravo vrijeme – jedna je od definicija personalizirane medicine kojoj je bio posvećen jučerašnji simpozij održan u riječkom kampusu u organizaciji Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu HAZU-a, Jean Monnet međusveučilišnog centra izvrsnosti i Hrvatskog liječničkog zbora. O medicini budućnosti koja bi prema mišljenju većine predavača trebala promijeniti lice današnje medicine, pomaknuti težište farmaceutske medicine prema preventivnoj, uštedjeti sredstva, ali i otvoriti neka nova etička pitanja, jučer su raspravljali domaći i inozemni stručnjaci, a jedno od uvodnih predavanja održao je i aktualni ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić.
    – Individualnost je jedina zajednička osobina svih ljudi, istaknuo je Ostojić napominjući da je hrvatsko zdravstvo na visokoj svjetskoj razini dok će neke, kako je kazao, lokalne nedostatke ispraviti. Jedan od vidova modernizacije medicine, kako je naveo, jest korištenje tzv. gadgeta koji se moraju maksimalno iskoristiti, a pilot projekt m-zdravlje već je krenuo u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje gadgeti koriste u patronažnoj službi. Ideja je m-zdravlje što prije implementirati i u drugim županijama, pogotovo slabo naseljenim poput Ličko-senjske županije. 
   
Put novim lijekovima

– Trebamo novu medicinu jer s današnjom ne možemo biti zadovoljni. Ona danas ne može riješti neke osnovne probleme, poput virusnih infekcija ili rezistencije. Personalizirana medicina donosi drugačiji pristup liječenju koje nosi individualno skrojenu terapiju, ali i prevenciju. Također, ovakva medicina nudi put novim lijekovima. Profesionalcima daje povećano samopouzdanje u teškim terapijskim odlukama, a trećima pak nudi reduciranu cijenu koštanja zdravstvene usluge i racionalizaciju korištenja resursa, objasnio je prof. dr. Krešimir Pavelić, voditelj Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.
    Simpozij posvećen personaliziranoj medicini prvi je u nizu koje organizira Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu. Voditelj Zavoda, akademik Daniel Rukavina zahvalio se jučer prisutnim predstavnicima HAZU-a, Sveučilišta u Rijeci, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke na podršci koju je dobio u pokretanju Zavoda, ali i podršci koja mu je pružana kao rektoru riječkog Sveučilišta. Cilj zavoda je promišljanje razvoja riječke medicinske zajednice koje se može postići kroz povezivanje temeljnih istraživačkih jezgri iz područja biomedicine, biotehnologije i prirodnih znanosti s kliničkim grupama.
   
Integrirano sveučilište

– Nezadovoljstvo sadašnjim stanjem i nemir medicinske zajednice kojemu smo svjedoci u zadnje vrijeme dijelom treba usmjereiti i na ostvarenje ovih potencijala. Poznato je da sam se tijekom profesionalne karijere uvijek i iznad svega zalagao za razvoj vrhunskog znanstvenog
Predsjednik HAZU-a Kusić pohvalio akademika Rukavinu
   
    Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić pohvalio je dugogodišnji rad svog kolege akademika Daniela Rukavine na području medicine i znanosti.
    – I kao dekan, i kao rektor, i kao mentor 60 znanstvenika koji su sveučilišni profesori akademik Rukavina zapravo je odgojio jednu cijelu školu izvan Zagreba, a ideju o povezivanju s kliničkim znanostima uspjesno vodi i dalje, rekao je Kusić.
i stručnog kadra pa držim da jedan od izlaza iz sadašnjih poteškoća treba tražiti na tom tragu, rekao je Rukavina.
    Na simpoziju posvećenom personaliziranoj medicini tražilo se mjesto više. Osim obrađivanja stručne tematike s govornice su mnogi odašiljali više ili manje direktne poruke o stanju riječkog zdravstva. Osim ministra zdravlja, među uzvanicima je bio i ministar znanosti, obrazovanja i sporta doc. dr. Željko Jovanović koji je istaknuo da je tema ovog simpozija na tragu ideje o integriranom sveučilištu, a ako riječko zdravstvo želi biti konkurentno, bolnica mora biti integrirana u sveučilište.
    – Ovu temu još uvijek različito interpretirano. Za mene je ona temelj pametne specijalizacije, a koncept personalizirane medicine su ljudi. Naš se zdravstveni brod malo nagnuo na krivu stranu, no nadam se da će biti nagnut na pravu, uz trud ovdje prisutnih ministara, poručio je rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin.
    Još direktniji u svom obraćanju bio je župan Zlatko Komadina.
    – Kako jedini ovdje nisam iz struke, meni ćete, nadam se, dozvoliti da promašim temu. Stanje Sveučilišta i stanje nastavne baze Medicinskog fakulteta, a to je riječki KBC, sada je u diskrepanciji. Stručnjake imamo, no za struku nije dovoljno samo znanje, već i prostor za rad. Državno zdravstvo je najslabija karika u ovom trenutku i na ovom području, u kojem imamo vitalno privatno i županijsko zdravstvo, zaključio je Komadina.

Barbara ČALUŠIĆ

 

 

 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk