ZaŠto feministički djelovati?
Ponedjeljak, 24.03.2014.

ponedjeljak, 24. ožujka 2014.

Sveučilište u Rijeci poziva zainteresirane na sudjelovanje u još jednoj radionici programa Femininum, koja će pod vodstvom prof. dr. sc. Biljane Kašić, feminističke teoretičarke i aktivistkinje, biti održana u četvrtak, 27. ožujka 2014. s početkom u 17 sati u prostoru Akvarija na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Zbog sve izraženije potrebe za artikulacijom kritičkog pitanja o važnosti feminizma danas, radionica nosi naziv: ZaŠto feministički djelovati – Revolucionarni feminizam u teorijskom obzoru.
Potreba za  (re)artikulacijom  kritičkog pitanja o važnosti feminizma danas vidljiva je kako  među teoretičarkama  feminizma tako i zagovornicama  različitih aktivističkih platformi u nacionalnim i transnacionalnim okvirima i mrežama. S jedne strane u izlaganju će se pokušati obrazložiti neosnovanost ''postfeminističkih'' zasada koje u poveznici s depolitizacijom diskursa o spolnoj/rodnoj tematici (M.Verloo, E. Lombardo) djeluju na relativizaciji i obesmišljavanju  feminističkih zahtjeva, s druge strane odrediti  moć   feminističke  teorijske orijentacije. U fokusu  suvremenog feminističkog promišljanja su tri ključna  pitanja: politička sloboda vs. libertarijanska sloboda (W. Brown) nerijetko maskirana u hegemonijske diskurse o rodnoj jednakosti; politika tijela i suvremeno ropstvo utemeljeno u libidinalnoj funkciji globalne kapitalističke ekonomije (G.Ch.Spivak,  U. Biemann) i uloga politike spoznavanja (N.Sternfeld)  u  preoznačavanju etike znanstvenog diskursa.

Biljana Kašić feministička je teoretičarka i aktivistkinja. Redovita je profesorica na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru gdje predaje kolegije iz teorija identiteta i postkolonijalnih studija, feminizma, kulture otpora i etike civilnog djelovanja. Donedavno je imala status vanjske suradnice na Kulturalnim studijima Filozofskog fakulteta u Rijeci, a po pozivu predavala je na različitim sveučilištima u svijetu (Tokio, Helsinki, Humboldt etc.) te održala više izlaganja na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima. Jedna je od voditeljica Centra za ženske studije u Zagrebu. Objavila je i suuredila više knjiga te napisala niz znanstvenih radova poglavito u međunarodnim publikacijama i časopisima.
 
ili posjetiti naš profil na Facebooku.

 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk