''Projekt koji nadilazi granice Rijeke, Novi list, 27. 3. 2014.

EPK 2020. KANDIDATURA ZA EUROPSKU PRIJESTOLNICU KULTURE


Projekt koji nadilazi granice Rijeke


 

Potpisana tri sporazuma o suradnji lokalnih partnera – Grada Rijeke s Primorsko-goranskom županijom, Sveučilištem u Rijeci i Gradom Opatijom

Davor MANDIĆ
 
Rijeka kao Europska prijestolnica kulture 2020. – veliki projekt i veliki izazov * Foto: M. GRACINRIJEKA » Projekt kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine jučer je ušao u novu fazu. Potpisana su, naime, tri sporazuma o suradnji lokalnih partnera; Grada Rijeke s Primorsko-goranskom županijom, Sveučilištem u Rijeci i Gradom Opatijom. Ovi sporazumi trebali bi pojačati izglede Rijeke za dobivanje statusa EPK-a nakon što Ministarstvo kulture RH raspiše natječaj u ovoj godini, nakon kojeg će biti odabran jedan hrvatski grad kao novi EPK. Ove godine projekt EPK-a došao je do Hrvatske i Irske, pa će 2020. Europa imati dvije prijestolnice kulture.
    Sporazume koji reguliraju suradnju u organizaciji i pripremi kandidature za EPK 2020. potpisali su u Salonu Grada Rijeke riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić i rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin.
    Obersnel je istaknuo važnost projekta EPK u kontekstu Rijeke.
    – Isticanje kandidature za EPK je naš veliki projekt, ali i veliki izazov. Prošle godine unijeli smo to i u Strategiju kulturnog razvitka Grada Rijeke, što je bio i jedan od uvjeta za dobivanje kandidature. Ovim potpisima jasno poručujemo da taj projekt nadilazi granice Rijeke, rekao je Obersnel, napomenuvši da cilj EPK-a nije isključivo tzv. visoka kultura, nego uključivanje najšireg sloja ljudi u realizaciju, čemu će pridonijeti i ovi sporazumi.
    Komadina je istaknuo da u Županiji podržavaju kandidaturu Rijeke za EPK, jer je Rijeka središte PGŽ-a, koja ima što pokazati svijetu. Doduše, župan je spomenuo da su ovdje rođeni prvi fašizam i prvi antifašizam, što s kulturom ima malo veze, no onda je napomenuo i da je PGŽ osnivač nekoliko kulturnih ustanova.
    Kulturu je jedva spomenuo i rektor Pero Lučin, koji je uglavnom govorio o visokosofisticiranim tehnologijama i razvoju Kampusa, sveučilišnim sportskim igrama itd.
    Opatijski gradonačelnik Dujmić rekao je da između Opatije i Rijeke zapravo nema granice, a svidjela mu se i sintagma »kulturni turizam«, koju je spomenuo u kontekstu mogućnosti što ih Opatiji otvara potpisani sporazum.

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk